A távközlési minisztérium hétfőn nyilvánosságra hozta a román posta 51 százalékos részvénycsomagjának privatizációs menetrendjét: a pályázati dokumentációt március 11-étől lehet megvásárolni 50 ezer euróért, a tenderbontásra várhatóan április 11-én kerül sor.

A tenderen való részvételt szigorú feltételekhez kötik: a vásárló kizárólag jogi személy vagy konzorcium lehet, nem lehet adóssága, 2,16 millió euró értékben garanciát kell vállalnia, hogy licitgyőzelem esetén megköti az üzletet és bizonyítania kell, hogy rendelkezik legkevesebb 150 millió eurónak megfelelő pénzösszeggel. (Ezzel a lépéssel Bukarest azt szeretné elkerülni, hogy megismétlődjön a tavalyi kudarcba fulladt privatizációs kísérlet, amikor egy helyi médiaszemélyiség Dan Diaconescu irreálisan magas ajánlattal nyert az Oltchim vegyipari vállalat licitjén, miközben a megvásárláshoz szükséges források nem álltak rendelkezésére.) A privatizáció tőkeapport útján történik, a készpénzért cserébe a befektető a vállalat 51 százalékos részvénycsomagját kapja. A privatizációs folyamat sikeres lesz, hiszen a posta iránt már korábban több mint 10 vállalat érdeklődött - idézi az Agerpress Dan Nica távközlési minisztert, aki szerint a szerződés aláírására legkésőbb június végéig sor kerül.

A helyi piacot uraló Posta Romana SA 75 százaléka a román állam, 25 százaléka pedig a kárpótlási alap (Fondul Proprietatea) tulajdonában van. A szolgáltató országszerte 7100 hivatalt működtet, alkalmazottainak száma meghaladja a 32 ezret. A pénzügyminisztérium legfrissebb adatai szerint a vállalat bevétele 2011-ben 8,7 százalékkal 1,26 milliárd lejre (egy euró 4,4 lej) csökkent, a veszteség eközben 50 százalékkal 182,9 millió lejre emelkedett. Az elmúlt három év kumulált vesztesége meghaladta a 400 millió lejt. A posta privatizálása része annak a még két éve az IMF-nek tett kormányvállalásnak, amely szerint a veszteséges állami vállalatok többségi pakettjén értékesítik, a politikai alapon kinevezett menedzsmentet pedig szakmai vezetőségre cserélik. A Nemzetközi Valutaalap januárban két hónap haladékot adott a román kormánynak, hogy jelentős elmaradásait behozza és lezárja a 2011-ben kötött két évre szóló, elővigyázatossági típusú hitelmegállapodást ahhoz, hogy az újabb hitelről szóló tárgyalásokat megkezdhesse.