Elárasztja a világot a kínai adósság

A fejlődő országok dollárban kifejezett adósságállománya 2015-ben 12 százalékkal nőtt, ami ugyan nem kiugróan magas az elmúlt másfél évtized átlagához képest, az adósság szerkezetében azonban jól megfigyelhető, trendszerű változás zajlik az utóbbi években - idézte a Bank of America Merrill Lynch elemzését a Portfolio.hu. Kína mind az adósságállomány, mind a növekedési ütem alapján kitűnik a fejlődő országok sorából.
Napi.hu, 2016. augusztus 28. vasárnap, 08:36
Fotó: Reuters

A feltörekvő piaci országok adósságállománya 2015-ben 2000 milliárd dollárral, több mint 18 ezer milliárd dollárra nőtt. Ez helyi devizában 24, dollárban kifejezve 12 százalékos éves növekedés - hasonlóan 2014-hez.

A teljes adósságnövekedést Kína gyakorlatilag egymaga hozta össze, és így már az összes feltörekvő piaci adósság több mint 50 százalékáért felelős - írta a portál. Az óriási bővülés abból adódott, hogy a kínai állam, illetve a pénzügyi vállalatok belső adóssága egyaránt 36 százalékkal ugrott meg, míg a jüan alig, mindössze 4 százalékot veszített értékéből.

A kínai belső adósságállomány bő három és félszer több, mint a második helyezett Brazíliáé (2000 milliárd dollár), vagy az őt követő Dél-Koreának. Külső adóssága "mindössze" 100 milliárd dollárral haladja meg Brazíliáét.

HOZZÁSZÓLÁSOK