Az év első hat hónapjában a lízingcégek mindössze 777 millió euró értékben finanszíroztak, míg tavaly a kihelyezett hitelek összege már március végén meghaladta a 1,4 milliárd eurót. A második negyedévben azonban némi javulás tapasztalható, az év első három hónapjához képest 14 százalékkal magasabb, 405 millió euró volt a felvett hitelek összege.

A romániai lízingpiac a válság kirobbanása előtt európai szinten is az egyik legdinamikusabban fejlődő pénzpiaci ágazat volt, évről-évre 50-60 százalékos növekedést mutatott. Tavaly, egy év alatt a lízingtársaságok összesen 4,8 milliárd eurót kölcsönöztek, idén azonban - elsősorban az autó illetve az ingatlan eladások drasztikus visszaesése miatt - a kihelyezett hitelek összege nem haladja majd meg az 1,2 milliárd eurót -vélik a piaci szereplők.

A legnagyobb visszaesés a munkagépek és egyéb eszközök piacán volt, ebben a szegmensben az előző év azonos időszakához képest 82 százalékkal kevesebb volt a finanszírozás. Emellett a hitelezők fél év alatt alig több mint 500 millió euró értékben kölcsönöztek autóvásárlásra, 76 százalékkal kevesebbet, mint tavaly. A szövetség adatai szerint az ingatlanpiacon 21 százalékos volt a zsugorodás.

A hitelek közel 89 százalékát vállalatok, 9 százalékát pedig a magánszemélyek igényelték.