Elérte a görög válság a Commerzbankot

Görög kötvényeinek értékcsökkentése miatt veszteséges negyedévet zárt a Commerzbank, Németország második legnagyobb pénzintézete.
NAPI, 2011. november 4. péntek, 09:56
Fotó: Napi.hu

A Commerzbank 687 millió euró veszteséggel zárta a harmadik negyedévet szemben az egy évvel korábbi 113 milliós profittal, ami lényegében megegyezett a Bloomberg 679 milliós elemzői konszenzusával. A pénzintézetnél szeptember utolsó napján 1,4 milliárd euró Görögországgal összefüggésbe hozható kockázatos követelés volt, szemben a június végi 2,2 milliárd euróval. A bank 798 millió eurót írt le görög államkötvényeinek értékéből.

Az európai bankfelügyelet (EBA) számításai szerint a Commerzbanknak 2,94 milliárd euró friss tőkére van szüksége ahhoz, hogy tőkemegfelelési mutatóját kilenc százalékra emelje, ám a bank azt tervezi, hogy kockázatokkal súlyozott eszközeit 30 milliárd euróval csökkenti, azaz a mutatót a nevező mérséklésével hozza összhangba az EBA elvárásaival.

A bank részvényei idén eddig 60 százalékot veszítettek értékükből, 8,9 milliárd euróra csökkentve a pénzintézet piaci értékét. Ezzel a DAX tőzsdeindex kosarában szereplő cégek közül a Commerzbank szerepelt a leggyengébben.

HOZZÁSZÓLÁSOK