Elfogytak a bérautók Európában

A legnépszerűbb európai turisztikai célpontokon sok esetben lehetetlen, de legalábbis a tavalyinál kétszer többe kerül bérelhető autót találni.
Leszák Tamás, 2009. augusztus 14. péntek, 13:00
Fotó:

Egyre nehezebb autót bérelni az európai nyaralások alkalmával, bizonyos helyeken az is előfordul, hogy egyáltalán nem kapnak az ügyfelek járművet - írja a BBC.

A kölcsönzők nem pótolták a flottákból kieső kocsikat, az előrejelzések ugyanis kevesebb turistáról szóltak, ráadásul a finanszírozási forrásokhoz való hozzáférés is komoly nehézségekbe ütközik. Iparági források szerint Spanyolország a leginkább érintett ebből a szempontból, itt azok, akik egyáltalán autóhoz jutnak, a normál ár kétszeresét is kifizethetik a bérletért.

A Herz szerint a legnagyobb hiány Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban mutatkozik. Michel Taride, a Hertz Europe elnöke szerint minden nyáron előfordul az ideiglenes készlethiány, azonban idén az autógyárak termeléscsökkentései miatt ez a korábbiaknál akutabb problémát jelent.

Tovább súlyosbítja a problémát a last minute utazók számának emelkedése. Az ágazati esernyőszervezet, a Lease Europe elnöke, John Lewis elmondta: a flottabővítések gátja az volt, hogy a cégek nem tudtak megfelelő finanszírozást szerezni az elmúlt időszakban, ráadásul több nemzeti jogszabály szerint a társaságok nem mozgathatják járműveiket az egyes országok között, a kereslet változásának megfelelően.

Spanyolország legnépszerűbb területein - így Alicante, Malaga és Murcia térségében - átlagosan 70 százalékkal, a Baleár-szigeteken pedig 100 százalékkal nőtt az autóbérlés ára. A használt autók piacán tapasztalt visszaesés miatt a kölcsönzők nem dobják piacra régebbi autóikat, néhány esetben az is előfordul, hogy ezekkel pótolják a hiányzó készleteket.

De nemcsak az egyéni utazókat teszi ki kellemetlenségnek a jelenlegi helyzet. Több olyan utazásszervező, amely a foglalásokhoz ingyen bérautót ígért, ötször-tízszer nagyobb árat kénytelen fizetni, hogy teljesíthesse vállalását.

Közben a német autógyártók szövetsége, a VDA adatai szerint júliusban éves szinten öt százalékkal nőtt az új autók eladása Nyugat-Európában. Január és július között azonban az értékesített új autók száma 8 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban.

A VDA szerint júliusban világszerte bővült az új autók iránti kereslet a gazdasági feltételek stabilizálódása és az autóvásárlásra ösztönző intézkedések hatására.

HOZZÁSZÓLÁSOK