Elhagyják Iránt az energiacégek

Az amerikai szankciók hatására négy nagy energiacég döntött úgy, hogy megszakítja iráni üzleti kapcsolatait.
NAPI, 2010. október 1. péntek, 12:14
Fotó:

Kivonul Iránból négy nagy energiacég, annak érdekében, hogy megfeleljenek az amerikai szankcióknak - írta a BBC. A Royal Dutch Shell, a Total, a Statoil és az ENI ezzel elkerülheti a büntetéseket, amelyeket az Iránnal üzletelő cégekre szabhat ki a jelenlegi szabályozás alapján az Egyesült Államok.

Más, meg nem nevezett vállalatok tevékenységét vizsgálja az Egyesült Államok, ezek a feltételezések szerint megszegték a szankciókat.

Irán továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy nukleáris céljai békés célokat szolgálnak, az USA azonban attól tart, hogy Teherán nukleárisfegyver-gyártásra készül. James Steinberg amerikai külügyminiszter-helyettes arról beszélt, hogy az Egyesült Államok gazdasági szankciókat vezet be az iráni nemzeti olajtársaság svájci székhelyű leányvállalata, a Naftiran Intertrade Co. ellen, az iráni energetikai ágazattal szembeni kemény washingtoni fellépést célzó erőfeszítések részeként.

A mostani bejelentés egy nappal azután következett, hogy nyolc magas rangú iráni tisztviselő Amerikában elhelyezett vagyonát fagyasztották be, őket a tavaly nyári elnökválasztást követő időszakban elkövetett emberi jogi visszaélésekkel vádolják.

HOZZÁSZÓLÁSOK