Elindult utolsó útjára az Endeavour űrsikló

A floridai Cape Canaveralből hétfőn elindították a 25. és egyben utolsó küldetésére az Endeavour űrsiklót, amelynek startja műszaki problémák miatti többször halasztást szenvedett.
MTI-Eco, 2011. május 16. hétfő, 16:03
Fotó:

A hatfős legénység parancsnoka a januárban egy merénylő által fejbelőtt Gabrielle Giffords képviselőnő férje, Mark Kelly. A mintegy félmillió néző között, az űrsikló elindításánál jelen volt a lábadozó politikus asszony is. Az Endeavourön egy olasz űrhajós is utazik.

A NASA űrrepülőgép-programjának ez a 134. és egyben az utolsóelőtti küldetése. A Discovery márciusban teljesítette utolsó útját, és az amerikai űrkutatási hivatal tervei szerint a nyáron még elindítják az Atlantist, amelynek visszatértével befejeződik az 1981 áprilisában kezdődött program.

Ezt követően az újgenerációs űrrepülők üzembe helyezéséig - várhatóan 2015-ig - az orosz Szojuz űrhajókat veszi igénybe a NASA, űrhajósonként 51 millió dollárért. Az Endeavour a rakterében kétmilliárd dollár értékű berendezést szállít a Nemzetközi Űrállomásra, a szerkezet a kozmikus sugárzás elemi részecskéit méri. Az űrsikló a tervek szerint június 1-jén tér vissza a Földre.

HOZZÁSZÓLÁSOK