Elkapták a WikiLeaks alapítóját

Őrizetbe vette a Scotland Yard csütörtökön Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját, aki évek óta Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodott - adta hírül az MTI.
Domokos Erika, 2019. április 11. csütörtök, 11:57
Fotó: Getty Images - Jack Taylor

A londoni rendőrség bejelentése szerint a rendőri egységeket Ecuador nagykövete személyesen hívta be a diplomáciai képviselet épületébe, miután az ecuadori kormány visszavonta az Assange-nak korában megadott menedékjogot. A WikiLeaks 47 éves alapítóját egy londoni rendőrőrsre szállították, Assange hamarosan megjelenik a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága előtt.

E bírói testület 2012. június 29-én adott ki letartóztatási parancsot Assange ellen, miután az ausztrál állampolgárságú WikiLeaks-alapító nem jelent meg a bíróság által megszabott tárgyalási időpontban.

A svéd ügyészség Assange ellen nemi erőszak gyanúja miatt folytatott nyomozást, de a vizsgálatot már évekkel ezelőtt beszüntette, és visszavonta Assange nemzetközi körözését. A londoni magisztrátusi bíróság azonban ezután is fenntartotta a letartóztatási parancsot a szabadlábon védekezés fejében megszabott bírósági megjelenési kötelem megszegése miatt. Ez a brit törvények alapján önmagában is bűncselekmény, amelyért egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A korábbi svéd körözés alapján a brit hatóságok Assange-t már 2010-ben őrizetbe vették, utána hosszú ideig a dél-londoni Wandsworth kerület hírhedt börtönében tartották fogva, ügyvédei szerint "dickensi körülmények között", majd házi őrizetbe került. Később engedélyezték számára, hogy szabadlábon védekezzen, és ennek fejében kellett volna 2012 nyarán megjelennie a londoni magisztrátusi bíróságon. Ehelyett azonban az ecuadori nagykövetségen politikai menedékjogot kért és kapott, és csütörtöki őrizetbe vételéig ott élt.

Lenín Moreno ecuadori elnök azzal indokolta a menedékjog visszavonásáról hozott döntést, hogy Julian Assange többször megsértette a nemzetközi egyezményeket. Ecuador szuverén döntéséről van szó, és Quito biztosítékot kapott a brit kormánytól arra, hogy London nem adja ki Assange-t olyan országnak, ahol halálbüntetés fenyegetné.

A svéd körözés ügyében első fokon eljáró londoni bíróság már 2011 februárjában jóváhagyta Assange átadását Svédországnak. Assange ügyvédei ugyanakkor éppen azzal az érvvel fellebbeztek e végzés ellen, hogy Svédország kiadhatja Assange-t az Egyesült Államoknak, ahol a titkos amerikai diplomáciai iratok tömeges kiszivárogtatása miatt szintén bírósági eljárás indulhat ellene, és akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá.

Assange portálja hozzávetőleges becslések szerint csaknem 500 ezer bizalmas amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és az elmúlt években ezek jelentős részét át is adta médiapartnereinek.

A svéd hatóságok azonban nem emiatt, hanem szexuális bűncselekmények gyanújával körözték, Assange két egykori munkatársának feljelentése alapján. Julian Assange mindig is tagadta e bűncselekmények elkövetését, és ebben az ügyben a svéd hatóságok 2017 májusában meg is szüntették ellene a nyomozást.

Sajid Javid brit belügyminiszter csütörtökön, a Twitter bejegyezésében megerősítette Assange őrizetbe vételét, és megköszönte az együttműködést az ecuadori kormánynak, a Scotland Yardnak pedig a professzionális eljárást.
Javid hangsúlyozta, hogy senki nem állhat a törvények felett - írta az MTI.

Ecuador hatmillió dollárt (1,7 milliárd forintot) költött Julian Assange-nak, a WikiLeaks oknyomozó portál alapítójának elszállásolására londoni nagykövetségén 2012 és 2018 között - írta korábban a 24.hu a Comercio című lapra hivatkozva.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.14 17:56

@zana: "Ha lehetett ilyen az bizonyára tévedés. soha egyetlen amerikai kormány nem ad ilyesmire parancsot."

Ááhhh dehogy, Móricka. Olvastad volna az újságba'.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.04.14 17:50

@Panzerkraftwagen_Drei:
Annyi és olyan videót gyártok amilyet akarok. Ha lehetett ilyen az bizonyára tévedés. soha egyetlen amerikai kormány nem ad ilyesmire parancsot.
Az oroszkokról ki sem derül soha kire lőttek Csecsenföldön, Szíriában. Ők azok történelmileg lőnek mindenre ami mozog ez az orosz módszer. Aki ezt nyilvánosságra hozza nem éri meg a másnapot.
Assange az az eset akire a halál a megfelelő büntetés!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.14 17:39

Az interneten egy pofonegyszerű oldalra felkerül egy frissen kódoltnak tűnő kamerafelvétel, amely egy amerikai Apache helikopter fedélzetéről vette fel, ahogy gépágyúval kaszabolnak le fegyvertelen embereket az utcán ? egyikük kamerát vitt a vállán: a Reuters újságírója volt.

A videó, mint kiderült 2007. július 12-én készült Irakban, a főváros Új-Bagdad nevű városrészében. És azoknak a Reuters újságíróinak és őket segítő civileknek a szabályos kivégzése volt rajta, amelyet a hírügynökség régóta szeretett volna megszerezni az amerikai hadügyminisztériumtól, de ők azt állították, semmit sem tudnak róla.

A videó és az anyag címe "Járulékos gyilkosság" volt, és akkor bejárta a nyugati sajtót.
Az embert, aki ezért, és után az internetre kirakott titkos amerikai üzenetekért és minden olyan információ napvilágra kerüléséért felelős, amelyek miatt ma már biztosan nem úgy nézünk a világra, mint ahogyan 2010 márciusában néztünk, Julian Assange-nak hívják. Assange-t 2019. április 11-én a londoni rendőrség hét évi izoláció után elhurcolta az ecuadori nagykövetségről, az amerikai igazságügyminisztérium pedig "összeesküvés" vádjával kiadatási eljárást indított ellene.

https://merce.hu/2019/04/13/amit-ma-julian-assange-zsal-tesznek-mindannyiunk-ugye/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.04.14 17:12

Hazudni böszmeségeket állítani nem nehéz, a hülyéknek szánt ostobaságokkal sem ússza meg!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.04.14 16:09

@zana:
Normál estben a magadfajták mennek a Plútóra!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html