Elképesztő méretű átverés bontakozik ki az Ubernél

Az Uber máig használ egy programot, ami segíti a sofőröket, hogy ne bukjanak le azokban a városokban, ahol be vannak tiltva – idézi a 444.hu, a New York Timest, amely négy névtelenül nyilatkozó Uber-alkalmazottra hivatkozik. Az cég ezzel világméretű trükkel játszotta ki és verte át az önkormányzati vagy állami hatóságok ellenőreit.
K. Kiss Gergely, 2017. március 4. szombat, 17:36
Fotó: Stocksnap

Az Ubernek van egy belső, VTOS (Violation of Terms of Service, azaz "általános szerződéses feltételek megsértése") nevű programja, aminek az a célja, hogy a nem jól viselkedő utasokat ki tudják szűrni a felhasználók közül. Csakhogy ebben a programban van egy Greyball nevű eszköz, ami arra szolgál, hogy - az appból és "más technikák" segítségével - beazonosítsa, kik az ellenőrök.

Akit megjelöl ellenőrként, az gyakorlatilag egy álappot kap: nem a valódi autókat látja, ha pedig mégis kap egy fuvart, akkor az álsofőr "lemondja" - olvasható a portálon.

Hogyan tudták meg, hogy ki az ellenőr?

Az Uber adott országban vagy városban felelős ügyvezetője volt ezért a felelős, az irányítása alatt olyan dolgokat vizsgáltak, hogy például kik azok a felhasználók, akik egy adott kormányzati hivatal környékén gyakran előkapják a telefont, hogy az Ubert nézzék vele - tehát szokatlan felhasználói viselkedést kerestek. Sőt, még a felhasználók hitelkártya-adaiból is le tudtak vonni következtetéseket. Összesen tucatnyi adattípus segítségével szűkítették le, hogy ki az, aki ellenőrzés céljából hívja a kocsikat. Amikor találtak valakit, az Uber munkavállalói még a Facebook-, Twitter vagy Instagram-profiljukat is ellenőrizték.

Az Uber jogi csapata mindenesetre rábólintott az ellenőrök megtévesztésének tervére a NYT forrásai szerint. Azokkal szemben alkalmazták ezeket az eszközöket, akik megsértették az utazás feltételeit - kommentálta a cikket az Uber szűkszavúan.

A Greyballt eredetileg a taxisokat semlegesítésére találhatták ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2017.03.05 09:28

Nagyon jól tették. A bankok és a cégek is igyekeznek kiszűrni az ellenségeket. Hajrá Uber!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html