Elképesztő, mi folyik Szerbiában!

Szerbiában elképesztő méreteket öltött a feketegazdaság. A kormány ugyan hadat üzent a káros jelenségnek, de így is csak szerény javulásra számítanak a következő években.
Barabás Júlia, 2017. február 16. csütörtök, 09:28
Fotó: Reuters

A szerb államigazgatási minisztérium adatai szerint Szerbia naponta nyolcmillió eurót veszít a szürkegazdaság miatt - írta a Beta hírügynökségre hivatkozva a Magyar Szó. Ez megfelel a GDP 30 százalékának. A kormány célja az, hogy a következő 2-3 évben ezt az arányt 26 százalékra szorítsa le.

Hosszú távon azt szeretnék elérni, hogy Szerbiában az átlagos kelet-közép-európai szintre zsugorodjon ez a jelenség, azaz a szürkegazdaság legfeljebb GDP 20 százalékát tegye ki. A terv megvalósításához hozzájárul a Magyarországon is ismert, Szerbiában népszerű nyugtás nyereményjáték, amelyben a vásárlást igazoló papírral lehet nyerni. Ez arra ösztöni az embereket, hogy kérjenek számlát az eladóktól, akik így kénytelenek használni az adómemóriás pénztárgépeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2017.02.16 13:05

Feketegazdaság a dögletes adók miatt van. Az ostoba politikusok nem értik meg, hogy minél magasabb adók, annál kisebb adóbevétel és annál nagyobb feketegazdaság, adóelkerülés, offshore - és fordítva. Vagyis a megoldás: drasztikus adócsökkentés. Kevés adót mindenki befizet, azért nem érdemes kockáztatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html