Elképesztő támogatásról dönthetnek az oroszok

Az orosz kormány kész segíteni a Rosznyefty (Rosneft) vezető orosz olajvállalatnak, amely hatalmas összegű pénzügyi támogatást kért az ukrán válság miatt elrendelt amerikai szankciók hatásainak kivédésére - közölte az orosz miniszterelnök.
MTI, 2014. szeptember 8. hétfő, 12:25
Fotó: Napi.hu

Dmitrij Medvegyev a Vedomosztyi című napilapban hétfőn megjelent interjúban hangsúlyozta, hogy a Rosznyeftynek fenn kell tartania az olajkitermelés jelenlegi szintjét, mert a vállalat a szövetségi költségvetés legnagyobb befizetője.

Orosz sajtóértesülések szerint Igor Szecsin, a Rosznyefty elnöke augusztusban 1,5 billió rubeles (1 rubel mintegy 6,5 forint) pénzügyi támogatást kért, hogy a cég törleszteni tudja több mint 30 milliárd eurós adósságát.

"Ez az összeg csak első pillantásra tűnik hatalmasnak, de valójában nem egy évről van szó... Tárgyalunk arról, hogy milyen feltételekkel és milyen módon tudunk segíteni" - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az ilyen beruházások mindig megtérülnek.

A Rosznyefty, amely Oroszország olajkitermelésének 40 százalékát adja, egyebek között felvetette, hogy a kormány - az eredetileg az önkéntes nyugdíjfelhalmozás társfinanszírozására és a nyugdíjalap hiányának fedezésére szánt, az olajbevételekből feltöltött - Nemzeti Jóléti Alap eszközeiből vásároljon a cég kötvényeiből 1,5 billió rubel értékben. Emellett azt is kérte, hogy a kormány támogassa a távol-keleti olajfinomító komplexumának felépítését célzó befektetést, és adja át olajmezők kitermelési jogát a társaságnak.

Az orosz állam bevételeinek fő forrását jelentő olajkitermelés növekedése kifulladóban van, hatalmas befektetések lennének szükségek újraélesztésére, például a sarkvidéki projektek révén.

Az amerikai szankciós listára július közepén felkerült Rosznyefty azt állítja, hogy a büntetőintézkedések nincsenek hatással a nyugati partnervállalatokkal, köztük a ExxonMobil amerikai és a Statoil norvég céggel folytatott együttműködésre.

A moszkvai értéktőzsdén hétfőn kora délután 236,28 rubelen állt a Rosznyefty árfolyama, 0,72 százalékkal alacsonyabban a pénteki záróárnál.

HOZZÁSZÓLÁSOK