Ellenséges orosz felvásárlás - nagy bajban a vegyipari cég

Két év után újabb rohamot indított az Acron orosz vállalat, hogy megszerezze az egyik legnagyobb lengyel vegyi ipari csoportot.
Napi.hu, 2014. július 14. hétfő, 20:00
Fotó: Napi.hu

A varsói pénzügyi felügyelet elemzi az orosz Acron csoport legutóbbi vásárlásait a varsói tőzsdén a kincstárügyi miniszter kezdeményezésére, hogy kiderítse, nem próbálja-e titokban megszerezni a Grupa Azoty, Európa és Lengyelország egyik legnagyobb nitrogén-műtrágya és vegyipari vállalatát.

Az ellenséges felvásárlási kísérletet az orosz cég két évvel ezelőtt indította, amikor az Azoty Tarnów műtrágya gyárra tettek ajánlatot - 1,5 milliárd zlotyt (1 zloty=75 forint) kínáltak a részvények 66 százalékáért. Ezt a cég többségi tulajdonosa, az államkincstár csak úgy tudta visszaverni, hogy egy holdingba vonta össze más vegyipari vállalatokkal. Így az Acron csak 15 százalékot tudott szerezni az új nagyvállalatban. A tét jelentős, hiszen a Grupa Azoty az Európai Unió második legnagyobb nitrogénműtrágya-gyártója, és erősek a pozíciói a vegyipari termékek számos más csoportjában.

Az Acron nem is adta fel. Idén a közvetítője, a Norica Holding 20 százalékra emelte részesedését a lengyel vállalatban. Múlt év tavaszán Vlagyimir Kantor, az Acron elnökhelyettese úgy nyilatkozott, hogy 20 százalék fölé kívánják emelni tulajdonrészüket a cégben, ami jogot ad képviselőjének beültetésére az ellenőrző tanácsba. Ezt kivédendő márciusban a Grupa Azoty alapszabályát úgy módosították, hogy a tulajdon nagyságától függetlenül egyetlen tulajdonos sem rendelkezhet többel a szavazatok 20 százalékánál, kivéve az államkincstárt, amelynek 33 százaléka van a vállalatban.

Az újabb orosz kísérlet óriási felzúdulást keltett a lengyel politikai életben és a sajtóban. Maga Donald Tusk miniszterelnök próbálta megnyugtatni a közvéleményt, hogy megvédik az ellenséges felvásárlástól a lengyel gazdaság számára stratégiai fontosságú vállalatcsoportot. Bár a kormány eltökéltsége és az alapszabály-módosítás megfelelő védelemnek tűnt, a Gazeta Prawna, a vezető varsói gazdasági napilap beszámolt róla: a tőzsdei befektetők között olyan hírek terjednek, hogy az oroszok közvetítők útján felvásárolják a Grupa Azoty részvényeit. Ezért fordult a kincstárügyi minisztérium a pénzügyi felügyelethez, hogy vizsgálják ki ennek lehetőségét. Mindenesetre felkészülnek a legrosszabbra - a tárca tanulmányozza annak lehetőségét, hogy további vegyipari vállalatokkal bővítse a csoportot, miközben a szejmben heves vita dúl arról, hogy lehet megvédeni a lengyel vegyipart.

Rafal Baniak kincstárügyi miniszterhelyettes igen óvatosan reagált a képviselők kérdéseire. Közölte: feltételezve, hogy folyamatban van a Grupa Azoty ellenséges felvásárlásának folyamata, annak nyilvánosságra hozatal, mit tervez az államkincstár, mint fő részvényes, ártana mind az államnak, mind a stratégiai jelentőségűnek tartott vállalatoknak. Arról azonban biztosította a honatyákat, hogy nem fogják elveszíteni az ellenőrzést a cég felett, és azt azért elárulta: a tárca nem zár ki újabb fúziókat, tart a munka a vegyipar nagy konszolidációján.

A lengyel lapok szerint a legvalószínűbb, hogy a csoport elnyeli az Anwil vegyipari vállalatot, amely az Orlen csoport tulajdonában van. Baniak ezt nem zárta ki, de mint mondta, a döntés joga e kérdésben az Orlené - amely azonban ugyanúgy az államkincstár többségi tulajdonában van, mint a Grupa Azoty. Sokan ennek ellenére tartanak a fejleményektől, különösen mivel a csoport az ország legnagyobb földgázfogyasztó vállalata - amit az oroszok szállítanak. A szakszervezetek biztosítékként azt követelik, hogy az állam növelje tulajdonrészét a cégcsoportban 50 százalékra - írta az Onet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homeros1, 2014.07.15 06:25

mi a szösz, egy narancsféreg se ollézik?
nem kapta meg a szektafőnök a napi putyin "tejadagját" ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html