Elmarad a privatizáció a szomszédban

Megfelelőnek tartott ajánlat hiányában a szerb kormány egyelőre lemondott az állami telekommunikációs vállalat privatizálásáról.
Barabás T. János, 2015. december 12. szombat, 12:34
Fotó: Napi.hu

Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnök rendkívüli sajtóértekezleten jelentette be, hogy a kormány úgy döntött: nem adja el a Telekom Srbiját. Bár jó ajánlatot kaptunk, ahhoz nem elég jót, hogy belemenjünk a telekommunikációs állami vállalat privatizálásába - idézte a Tanjug hírügynökség.

Hat ajánlat érkezett be, és a Telekom Austriáé jobb volt az előző, meghiúsult privatizációs fordulóban, 2011-ben tett 1,1 milliárd eurónál, akkor azonban a kormány a részvények 51 százalékáért minimum 1,4 milliárd eurót kért.

Ezúttal egy 58 százalékos pakettet kínáltak eladásra egy meg nem nevezett, de a szakszervezetek képviselőivel egyeztetett áron. A kormányfő csak annyit árult el, hogy ezúttal a legmagasabb ajánlat amerikaiaktól érkezett, és csak 100-200 millióval maradt el az elvárttól.

Az állam jelenleg a Telekom 58,11 százalékát birtokolja, a vállalaté 20 százalék, magánszemélyeké 14,95 százalék és 6,94 százalék van volt és jelenlegi alkalmazottai tulajdonában.

HOZZÁSZÓLÁSOK