Az utolsó pillanatban sikerült megegyezni az üzem vezetőivel, elfogadták a kéréseket - nyilatkozta Zoroslav Smolinsky, a vállalat dolgozóinak szakszervezeti vezetője szerdán a HN-nek. A dolgozói követelések közel 80 százalékának sikerült érvényt szerezni - tette hozzá a szakszervezeti vezető, aki a részletesebb adatokról nem kívánt beszélni.
A pozsonyi VW dolgozóinak szakszervezete 6 százalékos béremelést kérve még januárban kezdett tárgyalásokat a vállalat vezetésével. A tárgyalásokat később közvetítő útján folytatták, de így sem érték el a várt eredményt, amire a dolgozói érdekképviselet március végén sztrájkkészültség kihirdetésével reagált.

Szerdán a szakszervezet megerősítette, hogy a megfeneklett tárgyalások miatt csütörtökön öt órás figyelmeztető sztrájkot tartanak. Ezt azzal indokolták, hogy bár a gyár vezetésével már korábban sikerült megegyezniük 5,6 százalékos mértékű béremelésben, a munkáltató nem tett le arról a szándékáról, hogy heti másfél órával csökkentse a jelenleg 37 és fél órás munkaidőt. A munkaidő-csökkentés - ami a szakszervezet szerint csak látszatintézkedés - a gyakorlatban 4 százalékos bércsökkenést eredményezett volna.

A VW pozsonyi leányvállalata, a Volkswagen Slovakia az ország legnagyobb gyártókapacitással rendelkező és legtöbb embert foglalkoztató autógyára, több mint 9400 alkalmazottja van.