Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A két cég kedden és szerdán tárgyalt egymással a témáról, Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter szerdán megerősítette, hogy az egyeztetés vállalati szinten zajlik.

A csütörtöki tárgyalási forduló elmaradását az ukrán cég nem kívánta kommentálni, az orosz vállalat pedig csak annyi közölt, hogy "amikor megtörténik az újabb találkozó, akkor erről bejelentést teszünk."

Szerdán a Gazprom újabb egy nappal, a jövő keddig meghosszabbította Ukrajna számára a júniusra igényelt orosz földgáz árának előfizetési határidejét. Ezt a döntést a két cég szerdai berlini megbeszélésén hozták meg az ukrán fél kérésére. A jövő hétfő ugyanis ünnepnap Ukrajnában.

A Gazprom vezérigazgatója hétfőn jelentette be, hogy egy héttel meghosszabbították a határidőt, ameddig Ukrajnának előre át kell utalnia a júniusra szállítandó földgáz árát. A Naftogaznak eredetileg hétfőig kellett volna átutalnia a júniusra igényelt energiahordozó árát a Gazprom számára.

Az orosz állami energetikai cég közlése szerint Ukrajna az eddig leszállított földgázért jelenleg 4,455 milliárd dollárral (mintegy 999 milliárd forint) tartozik. Hétfőn a Naftogaz az idei év első negyedéves szállítások árát, mintegy 786 millió dollárt törlesztette, de Moszkva szerint a tavaly novemberi, decemberi mintegy 1,45 milliárd dollárnyi, valamint az idei áprilisi és májusi 3 milliárd dollárt kitevő adósságát nem rendezte.