"Ismét megpróbáljuk kicsit előkészíteni a dolgokat, hogy holnap megállapodásra juthassunk" - nyilatkozott a tanácskozásra érkezve Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter. "Remélem, készen állunk a megegyezésre, de van még pár pont, amelyeket illetően közös nevezőre kell jutnunk" - tette hozzá.

"Nem becsülöm alá, hogy milyen érzékeny kérdésekről kell döntenünk a teremben, de teljes mértékben bizakodó vagyok" - mondta a francia pénzügyminiszter, Pierre Moscovici. A politikai természetű kérdéseket a francia politikus szerint már "95 százalékban" sikerült rendezni, ám a maradék öt százalék is rendkívül összetett jogi, technikai kérdéseket rejt.

Arról külön irányelv rendelkezik majd, hogy minden tagállam kötelezően fel kell állítson egy bankszanálási alapot. Erről a múlt héten született megállapodás az EU társtörvényhozói, a szakminisztereket tömörítő tanács és az Európai Parlament között. Az egységes bankszanálási mechanizmus értelmében viszont egy tízéves átmeneti időszakot követően a tagállamok szanálási alapjait egyetlen közös alap váltaná fel az eurózónában és a mechanizmushoz csatlakozó országokban. Két lényegi vitás kérdés vár még rendezésre: ki süsse el a startpisztolyt, vagyis ki, melyik intézmény hozza meg a döntést egy bank szanálásáról, és az egységes rendszerben mi legyen az a pénzügyi védőháló, alap, amely az átmeneti időszakban helytállna, míg létre nem jön az egységes, uniós bankszanálási alap.

Bírálták már

A jelenlegi terveket több elemző és az Európai Központi Bank (ECB) elnöke is bírálta, mondván: előállhat olyan helyzet, amikor egy végveszélybe került bank szanálásáról kilenc testületben összesen több mint 140 embernek kellene szavaznia több körben, miközben az időtényező kulcsfontosságú lehet. Olyan szanálási mechanizmusra van szükség, amely nem csak nevében egységes - vélekedett az EP gazdasági bizottságában hétfőn Mario Draghi ECB-elnök.

Az Európai Parlament (EP) szintén kedden alakította ki a maga álláspontját a kérdésben. Ezt a kettőt, a tanács és a parlament véleményét kell majd összhangba hozni, hogy végül létrejöhessen az SRM. Az EP szerint a január 1-jével létrejövő, az ECB keretein belül működő közös bankfelügyelet kizárólagos joga lenne, hogy javaslatot tegyen egy bank szanálására, amelyről az Európai Bizottságnak kellene meghoznia a döntést.

Michel Barnier, aki az Európai Bizottság részéről az SRM-re vonatkozó javaslatért felel, az Eurócsoport tanácskozására érkezve reményét fejezte ki, hogy mindenki vállalja a döntésekkel járó felelősséget, és sikerül megállapodásra jutni. "A cél a pénzügyi stabilitás helyreállítása, az adófizetők megkímélése és a betétesek megvédése" - hangoztatta Barnier, aki egyúttal arra is rámutatott, hogy hatékony és működőképes uniós bankszanálási rendszert szeretne.