Előre menekülnek Putyinék

Az orosz állam jövőre eladja a Szovkomflot orosz kereskedelmi hajózási cégben birtokolt részesedését. A vállalat részvényeit tőzsdére viszik, talán a New York-i börzén is kibocsátják - jelentette be hétfőn az orosz gazdaságfejlesztési miniszter.
MTI-Eco, 2016. október 10. hétfő, 15:33
Fotó: Napi.hu

Alekszej Uljukajev, aki az isztambuli nemzetközi energetikai kongresszuson vesz részt, azt mondta, hogy "a Szovkomflot részvényeit a moszkvai vagy a moszkvai és a New York-i értéktőzsdén vezetik be". Végleges döntés erről még nincs - jegyezte meg az orosz miniszter.

A Szovkomflot 25 százalékos állami tulajdonrészének az eladásából a kormány 24 milliárd rubel (1 rubel=4,36 forint) bevételt várt. Az ügylet után 25 százaléknyi tulajdonrész marad állami kézben.

Vlagyimir Putyin orosz államfő januárban jelentette be, hogy állami részesedést adnak el az olajipari Rosznyefty és Basnyefty cégekben, a VTB bankban, az Alrosa gyémánttermelő, továbbá a Szovkomflot vállalatban.

Az orosz kormány azért kénytelen értékesíteni állami részesedéseket, mert a kőolaj áresése miatt jelentősen megcsappant a költségvetés bevétele.

HOZZÁSZÓLÁSOK