Előretörtek a skandináv befektetők Lengyelországban

A lengyel külkereskedelmi forgalom a skandináv országokkal már meghaladja az Egyesült Államokkal folytatottét, amiben meghatározó szerepe van az északi befektetéseknek.
Barabás T. János, 2013. október 30. szerda, 14:40
Fotó: Napi.hu

A skandináv cégek a rendszerváltás óta több mint 14 milliárd eurót ruháztak be Lengyelországban, ami az összes külföldi beruházás mintegy 10 százalékát jelenti. A skandináv import 2011-ben kétszerese volt az amerikainak, a lengyel export rangsorában pedig Németország után a második helyet foglalták el. Mint egy konferencián Andrzej Dycha kereskedelmi miniszterhelyettes elmondta, a Lengyelországban bejegyzett 23 ezer külföldi tőkéjű vállalkozás közül 2,1 ezer skandináviai.

Az északi vállalatok a legnagyobb beruházók a lengyel tengerpart nyugati részén, a hozzájuk legközelebb eső területen. A skandináv vállalatok nagyüzemei főleg Szczecinben és a Hármasvárosban (Gdansk-Gdynia-Sopot) vannak, 11 százalékuk az előbbiben, 7 százalékuk az utóbbiban. Szczecinben található például a Cargotec gépgyár, amelyet közel 100 millió eurós beruházással hoztak létre, 600 új munkahelyet teremtve. A halfeldolgozók elsősorban Koszalint választották, mint az Espersen, amely a McDonaldsokat látja el halhamburgerekkel - írta a Money.pl, a vezető varsói gazdasági hírportál.

HOZZÁSZÓLÁSOK