Előrukkolt legizmosabb processzorával az AMD

Az Advaced Micro Devices (AMD) ma mutatta be eddigi legerősebb Athlon XP mikroprocesszorát. Az új, 0,13 mikronos technológiával készülő - tehát a szokásosnál kisebb - proci 1,8 GHz-en pörög.
Ádám Viktor, 2002. június 10. hétfő, 13:46

A 0,13 mikronos technológia - amelyet most először alkalmaz az AMD - gazdasági szempontból sem haszontalan, hisezn amellett, hogy jobb teljesítményt tesz lehetővé, a gyártási költséget is csökkenti, hiszen egy szilikonlapkából is több chip készíthető.
Az AMD szerint a Hewlett-Packard június 12-től árusítja az Athlon XP 2200+ processzorokkal szerelt személyi számítógépeket, míg a többi gyártó szintén e hónapban, ám később dobja piacra hasonló PC-it.
Az ős-rivális Intel csúcs Pentium 4-es processzora 2,53 GHz-et tud, vagyis papíron gyorsabb. Az AMD tavaly bevezetett stratégiája az órajel-számháborúban nyitott újabb fejezetet, hiszen a processzor elnevezésében szereplő szám a gigahertzben mért sebesség helyett arra utal, hogy a termék teljesítménye összemérhető a hasonló kategóriás Pentiuméval. Az AMD azt hangsúlyozza ugyanis, hogy az órajel mellett fontosabb a processzor általános teljesítménye, azaz a feladatok végrehajtásakor mutatott gyorsasága.
Az Intel a processzor-piac 80 százalékát birtokolja, az AMD részesedése valamivel kevesebb, mint 20 százalék.

HOZZÁSZÓLÁSOK