Először lehet veszteséges a Toyota

Japánban 37 éves mélypontra süllyedtek az autóeladások januárban, s csökkent a kereslet külföldön is a japán autók iránt. Emiatt a gyártók egyre rosszabb pénzügyi helyzetbe kerülnek, maga a világelső Toyota is veszteségessé válhat - első ízben működése óta.
NAPI Online, 2009. február 4. szerda, 11:58
Fotó:

A Toyota várhatóan 150 milliárd jenes (1,69 milliárd dollár) működési veszteséget könyvel majd el a márciussal záruló pénzügyi évben. A konszern pénteken teszi közzé a múlt év utolsó negyedére vonatkozó adatokat. Az első számú gyártó januárban 34,4 százalékkal kevesebb, 117 ezer autót értékesített az amerikai piacon - tájékoztatott az MTI-Eco.

A Mitsubishinél szerdán azt közölték, hogy a márciussal végződő évben három év óta először veszteséges lesz a cégcsoport: 60 milliárd jen (670 millió dollár) hiányt várnak, míg korában még 20 milliárd jen adózott eredményre számítottak. Már a harmadik negyedben is 30 százalékkal visszaesett az értékesítés,a veszteség 17 milliárd jen volt az egy évvel korábbi 27 milliárd nyereséget követően. A rossz eredményeket az erős jennel, és a globális kereslet hanyatlásával indokolták a cégnél. A Mitsubishi autóinak 80 százalékát exportálja.

Hasonlóan gyenge üzletmenetről számolt be a Mazda is, amely a márciussal végződő évben 13 milliárd jen veszteségre számít, korábban még 50 milliárd jen nyereséget vártak. A harmadik negyedben 40 százalékkal estek vissza a cégcsoport eladásai.

A Honda egyelőre még tartja magát, a cégnél néhány napja azt közölték, hogy az adózott eredmény a harmadik negyedben 20,24 milliárd jen volt, bár ez mindössze tizede volt az egy évvel korábbi 200 milliárd jennek.

HOZZÁSZÓLÁSOK