Elszállt a narancs ára a hurrikán miatt

Az Irma hurrikán most csap le Floridára, ezért Amerika legnagyobb narancsültetvényei vannak veszélyben, ennek megfelelően emelkednek a határidős árak - írta a Portfolio a MarketWatch híre alapján.
Domokos László, 2017. szeptember 9. szombat, 15:47
Fotó: Reuters

Florida Amerika legnagyobb narancstermelő vidéke, ezzel párhuzamosan azonban paradicsomot, citrusféléket, dinnyét és nádcukrot, gyapotot, brokkolit, krumplit és babot is termelnek, így ezeket is veszélyezteti a hurrikán, ami megemelheti a termelői költségeket, az pedig lecsapódik az élelmiszerboltokban végül a fogyasztóknak kell többet fizetni - írta a portál.

A fagyasztott narancs határidős tőzsdei árfolyama ezen a héten csaknem 10 százalékot emelkedett a hurrikán miatt. A pusztítás mértéke kétszeres lehet, nem csak a rövid távú károkat árazzák a határidős piacon, hanem a hosszabb távúakat is, mivel egy narancsfának szüksége van néhány évre, mire termelőképes lesz.

A narancson kívül a gyapot árfolyama is emelkedett, ami annak tudható be, hogy a Texason végigsöprő hurrikán egyelőre még ismeretlen mértékű károkat okozott a termőföldeken.

HOZZÁSZÓLÁSOK