David Einhorn, a 7,8 milliárd dollár értékű eszközt kezelő Greenlilght Capital hedge fund elnöke felszólította Steve Ballmert, hogy mondjon le a Microsoft Corp. vezérigazgatói posztjáról, mivel nem képes megújulni és jelenléte már csak teher a cég részvényárfolyamát. Einhorn azzal szerzett nevet magának, hogy megjósolta a Lehman Brothers bedőlését. Fél évvel a bank 2008. őszi csődje előtt arra szólította fel a pénzintézet vezetését, hogy az óriásira nőtt kockázatos hitelállomány ellensúlyozása érdekében emelje meg a bank tőkéjét. A Ballmer lemondását követelő nyilatkozata után 0,87 százalékkal erősödtek a Microsoft részvényei a tőzsdén kívüli kereskedésben.

A világ legnagyobb szoftverfejlesztője a kilencvenes évek végén még a legnagyobb tőzsdei értékű amerikai cég volt, mostanra azonban nem csupán az Apple, hanem a napokban a korábban őskövületként számon tartott IBM is megelőzte. A cég részvényárfolyama egy idő óta lényegében stagnál, miután nem tudott bekapcsolódni az új internetes és mobilszolgáltatásokba. Az elmúlt két hétben hat százalékkal zuhantak a Microsoft-papírok, mivel a befektetők értetlenül állnak az előtt, miért adott a vállalat 8,5 milliárd dollárt az ingyenes internetes telefonálási lehetőségeket kínáló Skype-ért.

Nem csoda, hogy Einhorn csak nyíltan megfogalmazta azt, amit más befektetők privát beszélgetésekben pedzegetnek. A szakember annak a véleményének is hangot adott, miszerint a Microsoftnak stratégiai alternatívát kellene keresnie internetes próbálkozásai helyett, amelyek képtelenek felvenni a versenyt a Google hasonló szolgáltatásaival. A cég Bing nevű internetes keresője növelte ugyan piaci részesedését az utóbbi időben, de nem a Google rovására, amely a conScore piackutató intézet szerint a böngészők piacának 65 százalékát uralja az USA-ban. A Bingen és az MSN internetes portálon 726 millió dollár veszteséget szenvedett le a Microsoft elmúlt negyedévben, ezzel ez az üzletág az elmúlt négy évben már hétmilliárdos hiányt halmozott fel.