Az internetezés, az e-mailezés az okostelefonokon vagy a tabletgépeken jövő júliustól akkor sem kerülhet többe megabyte-onként 90 eurócentnél (áfa nélkül), ha az előfizető éppen külföldön teszi ezt - tudta meg a Financial Times - , 2014-re pedig 50 cent lesz a plafon. Ma átlag több mint 2 euróba kerül ez a mulatság, noha az uniós szabályozás a szolgáltatók számára most is korlátozza a külföldi mobilozásra terhelhető extra költségeket (a fogyasztók számára kedvezőbb új hívás- , illetve SMS-tarifák most július 1-től léptek életbe).

A teljes egészében 2016-ig bevezetendő, mind a letöltésekre, mind az sms-ekre, mind a telefonálásra vonatkozó új előírások révén az EB elérheti célját, hogy ugyanannyiba kerüljön az otthoni és a külföldi netezés, illetve telefonálás - írta az euractiv.

Az egész újraszabályozásnak még át kell esnie az egész uniós jóváhagyási procedúrán, de ha a terveknek megfelelően lép életbe, akkor 2014-től az unióban utazók teljesen más szolgáltatót is választhatnak külföldön, mint odahaza, megőrizve telefonszámukat és SIM-kártyájukat.