Eltűnőben a kínai játékok

A tavalyi évben több mint 4000 kínai játékgyártó volt kénytelen beszüntetni tevékenységét a válság és a szigorodó biztonsági előírások hatására.
NAPI Online, 2009. február 8. vasárnap, 15:48
Fotó:

A világ legnépesebb országának játékexportja tavaly még 1,8 százalékkal bővült, ami azonban csupán a tizede a 2007-es növekedésnek - idézi a Bloomberg a Csinhua hírügynökséget. Kína exportorientált játékgyártóinak mintegy fele zárt be tavaly, vagyis még mindig több, mint 4000 ilyen profilú vállalkozás működik az országban.

A visszaesésben nagy szerepet játszott a termékbiztonsági standardok szigorítása, miután világszerte nagy port vertek fel bizonyos kínai játékok egészségkárosító hatásáról szóló hírek. A Mattel több tízmillió darab játékot volt kénytelen visszahívni még 2007-ben, mivel a határértéket meghaladó ólomtartalmat mutattak ki bennük. (Kínát érzékenyen érintette a melamin-botrány is, aminek ugyancsak lehetett szerepe a tejtermék-kivitel tavalyi 10 százalékos visszaesésében.)

India néhány hete jelentett be egy féléves, kínai játékokra vonatkozó behozatali tilalmat. Ebben az ügyben Kína a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) fordul, mivel szerinte déli szomszédja megsérthette a WTO bizonyos szabályait. Az Egyesült Államokban tavaly igen szigorú fogyasztóvédelmi előírásokat szavazott meg a kongresszus.

A Kínában óriási gyártókapacitással rendelkező Mattel február elején jelentette, hogy negyedik negyedéves nyeresége meredeken csökkent, elsősorban a pangó amerikai kereslet miatt.

Tavaly novemberben egy Guangdong tartománybeli játékgyár előtt az elbocsátott munkások okoztak zavargást.

A kínai kormány egy körülbelül 585 milliárd dollárnak megfelelő nagyságú élénkítő csomaggal igyekszik csillapítani a válság hatásait, növelni a beruházási és fogyasztási kedvet. Az ázsiai állam adócsökkentéssel és a jüan dollárral szembeni erősödésének megállításával próbál kedvezni az exportőröknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK