Eltűnt a gödörben a Peugeot-Citroen

Szomorú félévet zárt a PSA Peugeot-Citroen.
NAPI, 2009. július 29. szerda, 09:03
Fotó:

A PSA Peugeot-Citroen, Franciaország legnagyobb, Európa második legnagyobb autógyártója 962 millió euró veszteséggel zárta az első félévet, szemben a tavalyi 733 milliós nyereséggel. Az üzemi profit 826 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 1,12 milliárdos plusszal. Az árbevétel 22 százalékkal, 23,5 milliárd euróra csökkent.

Az utógyártó a hónap elején már jelezte, hogy csehül áll: eladásai 14 százalékkal, 1,59 millió autóra estek az év első hat hónapjában. A társaság tegnap kénytelen volt bejelenteni, hogy egyelőre ad acta teszi harmadik kínai üzemének építését, pedig a cégvezetés egyik fontos törekvése, hogy csökkentse a vállalat függését az európai piactól. A PSA jelenleg autói közel kétharmadát itt értékesíti.

A vállalat természetesen a pocsék üzleti környezettel magyarázza rossz bizonyítványát, amelynek káros hatását csak részben kompenzálták a számos országban bevezetett roncsprémiumok, illetve néhány új PSA-modell piacra dobása. A cég ugyanakkor javított idei autópiaci várakozásán: a februárban jósolt 20 százalékos visszaesés helyett immáron csak 12 százalékos zsugorodásra számít.

HOZZÁSZÓLÁSOK