Elüldözné a Mercedest az USA-ból Trump

Ki akarja szorítani az Egyesült Államok piacáról a Daimler német autógyártó társaságot Donald Trump, az amerikai elnök erről Emmanuel Macronnal is beszélt a francia államfő áprilisi washingtoni látogatásán - jelentette csütörtökön a Wirtschaftswoche című német gazdasági hetilap.
Dzindzisz Sztefan, 2018. május 31. csütörtök, 13:14
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Wirtschaftswoche hírportálján közölt beszámoló szerint az amerikai elnök a francia államfőnek elmondta, hogy kereskedelempolitikáját a luxusautókat gyártó német cégek kiszorításának rendeli alá, és nem nyugszik, amíg el nem tűnnek a Mercedes-Benz kocsik a New York-i Fifth Avenue sugárútról.

Az előző héten utasította is a kormányzat illetékeseit, hogy az acélra és az alumíniumra nemzetbiztonsági okra hivatkozva kivetett védővámok mintájára vizsgálják meg, hogy a személygépkocsik importja veszélyezteti-e országa biztonságát.

Az Európai Unió (EU) autóiparát így 25 százalékos vám fenyegeti az amerikai piacon, amelyre valamennyi tagállam közül Németország szállítja a legtöbb kocsit - tette hozzá a Wirtschafstwoche. (Komoly lépésre szánta el magát az USA - foghatja a fejét az EU.)

Felidézték, hogy Donald Trump indulata a német autógyártókkal szemben nem új. Hivatalba lépése előtt, 2017 januárjában egy interjúban kifejtette, hogy a Fifth Avenue-n minden ház előtt Mercedesek állnak, a német utakon viszont nemigen látni Chevrolet kocsikat, ami azt mutatja, hogy a két ország autóiparának kapcsolata olyan, mint egy egyirányú utca. Mint mondta, a szabadkereskedelem híve, de nem minden áron. "Imádom a szabadkereskedelmet, de okosan kell kereskedni, hogy fair legyen" - fogalmazott.

Donald Trump felfogása szerint egyszerű oka van annak, hogy Németországban kevéssé kelendőek az amerikai autók, Amerikában pedig sok a német kocsi: az EU-ban 10 százalékos vámot kell fizetni az amerikai gyártmányok importjáért, az EU-ban gyártott autókat viszont csupán 3 százalékos vám terheli az Egyesült Államokban.

Arról azonban megfeledkezik az amerikai elnök, hogy a vám független a gyártótól - emelte ki a Handelsblatt, rámutatva, hogy az Amerikában gyártott BMW X5 vagy Mercedes-Benz GLE városi terepjárók után is meg kell fizetni a 10 százalékos vámot az EU-ban, de ezek az kocsik mégsem porosodnak a németországi autószalonokban. Hozzátették, hogy az ifo müncheni gazdaságkutató intézet számításai szerint a 25 százalékos vám 5 milliárd euró (1600 milliárd forint) költséget okozna a német autógyártóknak, ami 0,16 százalékkal visszavetné a hazai összterméket (GDP). Egy ilyen vám miatt Németország szenvedné el a legnagyobb veszteséget - húzta alá Gabriel Felbermayr, az intézet külkereskedelemmel foglalkozó részlegének vezetője.

Az amerikai elnököt ez nem érdekli - írta a Wirtschafstwoche, idézve az Autodata nevű iparági piackutató cég adatait, amelyek szerint a német cégek az Egyesült Államokban értékesített kocsik 70 százalékát nem helyben gyártják, vagyis keményen sújtaná őket a Washingtonban tervezett védővám. Mivel azonban tíz autó közül három mégiscsak a helyi üzemekben készül - a Daimler esetében például a GLE mellett a GLS városi terepjáró és a C-osztály modelljei is -, a Mercedes-Benzek továbbra is hozzátartoznak majd a Fifth Avenue látképéhez - áll a német gazdasági hírmagazin összeállításában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.05.31 21:41

Amerikában presztizs autó a Mercedes, ez akkor is így lesz ha Trump a fenekét a földhöz veri.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.05.31 17:51

Sajnos igaza van Trumpnak. Az EU nem csak a vámokkal, hanem (szándékosan) bürokratikus, követhetetlen szabályaival is szinte lehetetlenné teszi az amerikai autók behozatalát. Pár éve itthon vettem amerikai autót, használtan, magyar rendszámmal, amit még az EU-tagságunk előtt hoztak be Amerikából, csak az előző tulaj sajnos hagyta kivonatni a forgalomból. Mikor vissza akartam helyezni, kiröhögtek a vizsgán hogy hol az E betű a szélvédőről, vigyem a TüV-höz, stb. stb. Egy teljes évig tartott, amíg végül üzembe tudtam helyezni, egy ponton már úgy volt, hogy ukrán rendszámot teszek rá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2018.05.31 17:01

Igaza van!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Amerikai autóm van, a hulladék német, csaló szoftveres romhalmazok mennek a levesbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html