A világ 15. legnagyobb gumiabroncs-gyártója, az indiai Apollo Tires négy éven belül 400 millió eurós beruházással két üzemet létesít - egy Kelet-Európában és egyet Brazíliában. (Képünk illusztráció.)

A helyszínt még nem döntötték el, de a lengyelek abban bíznak, hogy őket választják a térség versengő 4-5 országa közül. Magyarország nem rúghat labdába, miután 2008-ban már próbálkozott nálunk az Apollo, azonban miután a helyszínként kiszemelt Gyöngyösön a Fidesz népszavazást kezdeményezett a közel háromszáz millió dolláros beruházás ellen, visszavonta ajánlatát, amire így hiába jelentkezett 40 magyar város is. A Tire Review most ezt úgy fogalmazta meg, hogy a "gazdasági és politikai nyugtalanság" miatt lépett vissza az indiai vállalat.

A Hindu Business Line-nak nyilatkozva az Apollo Tyres elnöke, Onkar Kanwar elmondta: Kelet-Európában zöldmezős beruházásként hozzák létre üzemüket, ami legalább 150-200 millió eurós befektetést igényel. A létesítmény teherautó-abroncsokat fog gyártani.

A Puls Biznesu varsói gazdasági napilap szerint mintegy 800 embernek adna munkát az új gyár, amihez azonban a beruházó állami segítséget és adómentességet vár valamelyik különleges gazdasági övezetben - az újság úgy értesült, hogy Legnica vagy Katowice jöhet szóba. A közvetlenül érintett felek nem kívántak nyilatkozni, de a külföldi beruházásokat segítő hivatal (PAIiIZ) elnöke, Slawomir Majman elmondta, hogy mindkettőnek sürgős a döntés, és a lengyel ajánlat jobb a vetélytársakénál, tekintettel az infrastruktúrára, a szakképzett munkaerőre és a gazdasági stabilitásra.