BUX
39138

Elvennék a német bankárok prémiumát

Nem juthatnának prémiumhoz az állam által kisegített bankok menedzserei - lapinformációk szerint erről állapodott meg a három kormánypárt Németországban.

MTI-Eco, 2010. augusztus 6. péntek, 11:53

A német kormány eltörölné azoknak a bankmenedzsereknek a prémiumát, akiknek pénzintézete állami vagy bankszektori támogatásra szorul - értesült a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A konzervatív lap pénteken megszellőztetett információja szerint ilyen intézkedésről született megállapodás a három kormánypárt (CDU, CSU, FDP) illetékesei között.

A lépés mottója: túlzott mértékű illetmények kifizetése nem történhet a társadalom rovására. A prémiumelvonást utólag illesztenék bele abba a nemrég hatályba lépett törvénybe, amely a hitelintézetek és biztosítótársaságok tisztviselőinek javadalmazását szabályozza. A pénzügyi válság nyomán széles körű felháborodást keltett, hogy számos bajba jutott banknál - amelyek nagyot buktak az amerikai ingatlanpiacon eszközölt befektetéseiken - a menedzserek milliós prémiumokat vettek föl.

A FAZ szerint az új rendelkezés elsősorban a Hypo Real Estate befektetési bankot és a Commerzbankot érintheti, mind a két pénzintézet támogatást vett igénybe a bankok számára létrehozott állami segélyalapból.