Elvennék az Opelt a GM-től

A General Motors nélkül jobban menne, véli az Opel összüzemi tanácsának elnöke, aki az amerikai anyakonszernből való kiválásra szólított fel. Az autógyártó különböző telephelyeinek otthont adó szövetségi államok is beszállást fontolgatnak.
Józsa Bernát, 2009. február 16. hétfő, 11:38
Fotó:

"Tovább nem mehet így a GM-mel, egyetlen esélyünk a kiválás" - szögezte le a Westdeutsche Allgemeine Zeitungnak (WAZ) Klaus Franz, az Opel összüzemi tanácsának elnöke. Elképzelésével nem áll egyedül, Németország-szerte egyre gyakrabban hangzik el az az álláspont, hogy az anyavállalatának bajait nyögő, saját piacán életképes Opel önállósodjon.

A WAZ értesülései szerint egyébként pár hete már folyamatban vannak tárgyalások az Opel és a GM közt a kiválás lehetőségéről.

Mindeközben az autógyártó különböző telephelyeinek otthont adó szövetségi államok is fáradoznak az Opel kiválásának elősegítésén és a 146 éves múltra visszatekintő társaság kimentése érdekében akár részesedést is szereznének a cégben. Mintául a Volkswagen szolgálhatna, amelyben Észak-Rajna-Vesztfália 20 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik.

Az Opel jelenleg 16 000 főt alkalmaz Rüsselsheimi központjában, 5300-at Bochumban, 2300-at Kaiserslauternben, míg Eisenachban 1800 munkavállalót.

Angela Merkel kancellár még vasárnap leszögezte, nem elképzelhetetlen az Opelnek nyújtott állami segítség folyósítása, mindenek előtt azonban kivárná a GM kedden kihirdetésre kerülő átstrukturálási terveit. A GM legújabb bejelentése szerint az európai érdekeltségeiben további, tömeges elbocsátásokat eredményező átalakításokra kényszerülhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK