Elzárná az ukrán gázcsapot a Gazprom

Alekszej Miller, a Gazprom orosz energetikai vállalat vezérigazgatója sürgette az Európai Uniót, hogy igyekezzen mielőbb kiépíteni gázszállító kapacitásait Törökországig, különben elveszíti a jelenleg Ukrajnán keresztül érkező orosz földgázt.
MTI-Eco, 2015. január 14. szerda, 19:24
Fotó: Reuters

Miller szerdán fogadta Moszkvában Maros Sefcovicot, az Európai Bizottság alelnökét, energiaügyi biztost, akinek megismételte a december elején meghirdetett új orosz tárgyalási álláspontot. Eszerint Oroszország az európai partnereinek eddig Ukrajnán keresztül szállított földgázt áttereli Törökországba, és Európának gondoskodnia kell az új gázszállítási útvonalak kiépítéséről, hogy a török-görög határon kiépülő új átemelő állomáson megkaphassa ezt a földgázt. Miller megerősítette, hogy a Déli Áramlat projektet lezárták, a Török Áramlat lesz az egyetlen útvonal, amelyen keresztül az egyelőre Ukrajnán áthaladó orosz földgázt a jövőben szállítani tudják.

"Más változat nincs. Európai partnereinket tájékoztattuk erről, és most az ő feladatuk, hogy kiépítsék a szükséges gázszállítási infrastruktúrát Törökország és Görögország határáig. Erre maximum néhány évük van. Ez nagyon-nagyon megfeszített menetrend" - mutatott rá Miller, hangsúlyozva, hogy az európai országoknak azonnal meg kell kezdeniük a munkálatokat, ha tartani akarják a menetrendet. Ellenkező esetben az európai partnereknek szánt orosz földgázt más piacokra szállítják - figyelmeztetett.

Maros Sefcovic csodálkozásának adott hangot a tárgyalás után. Kijelentette, hogy az Európai Bizottság számára újdonság, hogy a Gazprom a jelenleg Ukrajnán áthaladó földgázt teljes egészében Törökország felé tereli el. "Elemeznünk kell, hogy mennyi gázra van szüksége Törökországnak, valamint Dél- és Közép-Európa országainak" - mondta a biztos, aki szerint jó kérdés, hogy mit kellene tenniük ebben a helyzetben a közép-európai országoknak.

"Át kell gondolni, lehet, hogy találunk valami jobb megoldást, gazdaságilag jobban megalapozottat" - véli a biztos.
Oroszország december elején jelentette be, hogy leállítja az Ukrajnát elkerülő, az orosz gázt Európa több országába, így Magyarországra is eljuttató vezetékrendszer kiépítésének tervét, mert az Európai Bizottság által szabott feltételek elfogadhatatlanok. A Déli Áramlat helyett új csővezetékrendszert építenek Törökországig, ahova már a Kék Áramlat vezetéken szállítanak orosz gázt.

Miller december elején közölte azt is, hogy a Déli Áramlat földgázvezeték-projekt meghiúsulása miatt a Gazprom felülvizsgálta európai energiapiaci stratégiáját.

"Az EU ezentúl Törökországgal, mint tranzitországgal áll majd kapcsolatban" - mondta a Gazprom vezérigazgatója, megjegyezve, hogy Törökországnak évi 50 milliárd köbméter gáz áll majd rendelkezésére továbbításra, "amit alkalma lesz az EU-val folytatott politikai hatalmi pókerjátszmában is igénybe venni".
Az EU-ban a szolgáltatóknak ezentúl maguknak kell gondoskodniuk a földgázt a fogyasztókhoz eljuttató vezetékek megépítéséről, a Gazprom ezentúl nem foglalkozik vezetékek építésével az EU számára - hangsúlyozta Miller.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

htszht, 2015.01.15 12:08

Gàz...mennyi ideje van még ilyen nyomott magas àron?...
Oroszorszàg mint gáz nagyhatalom új utakat keres.
Nyugat gáz szempontjából minimum 30 évig orosz importfüggő marad.
Magyarorszàg PaksII. után átáll a gázfűtésről elektromos fűtésre.
Addigra minden épület korszrűen szigetelt lesz és az ingyen áram pörgeti az àramtúltermelést. Elektromos autókra kell áttérni, hogy az àramtúlfeszültség ne tegye tönkre a hálózatot.
Nem, hogy a palagázra de az orosz 1 rubeles gázra nem lesz vevő idehaza.
Ezért sem érdeke Oroszorszàgnak a gáz üzlet erőltetése hazánkban.
Ameddig a törökök, kínaiak nem veszik át a nyugatnak szánt gázt addig nyomnak a csövekbe erre is.
Putyin unortodox.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vlaki, 2015.01.15 12:02

Szerintem az is lehetne alternatíva, hogy goodfing vezetésével a honi haverokkal csatárláncot alkotnának, és kézből kézbe adnák a vödröket.

A "független civil" cia-és társulat is beszállhatna, miközben liberál demokratikus dallamokat énekelnének. Hja' de szép is lenne, legalább nem csak ártanának az országnak, hanem valami hasznosat is tennének!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Telemachus_Rhade, 2015.01.15 11:54

@lauda:

Mert a független gondolkodás nem köthető ideológiákhoz... 1 párt általában egy ideológia alapján épül ki. A független egyaránt képviseli a jobb és bal oldalt ha olyan kérdésről van szó... Viszont amikortól már pártról beszélünk ott fel kell mutatni 1 ideológiát is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.01.15 11:43

@Telemachus_Rhade: Hát a függetlenek fejéből általában észt lehet kipréselni

Akkor miért nem alapíttatok pártot????
Ja!!! akkor elszállna az ész a fejetekből!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Telemachus_Rhade, 2015.01.15 09:14

@lauda:

Hát a függetlenek fejéből általában észt lehet kipréselni :) Mert mi ugyan úgy megvizsgáljuk mindkét oldal kijelentését... Egy jobbos vagy egy balos képes rá?? :) Nem hiszem... Mind a kettő fejében űr van, mert személyes vitát csinálnak a politikából, és alkalmasint 1 normális emberrel lesznek utálatosak csak azért mert nézetük, nem egyezik egy kérdésben... Ugyan ez igaz a vallásra is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html