A fehérorosz elnök a gázvitával kapcsolatban úgy értékelte, hogy a Fehéroroszország és a Gazprom közötti konfliktus "gázháborúvá" nőtte ki magát.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott keddi, minszki tárgyalásain Aljakszandr Lukasenka hangsúlyozta, hogy a Gazprom 260 millió dollárral tartozik az első félévi gáztranzitért Minszknek, és addig leállíttatta az orosz gáz tranzitját, amíg a Gazprom kötelezettségét ki nem egyenlíti.

Mivel Fehéroroszország tartozása az idei első négyhavi gázszállításokért 192 millió dollár, így a különbözet mintegy 70 millió dollár Fehéroroszország javára - közölte Lukasenka.

Az Európai Bizottság a leállítással kapcsolatban azt közölte, hogy egyelőre nincs hivatalos értesülésük erről, az uniós tagországok sem jeleztek zavart.

Az uniós szóvivő azonban hangsúlyozta, hogy elvárják mind Moszkva, mind Minszk részéről a szállítási szerződések tiszteletben tartását.

A szóvivő szerint ugyanakkor ha Fehéroroszország elzárta a csapot, Moszkva más módon is küldhet gázt Európának, például az Ukrajnán keresztüli gázszállítások növelése révén.

Ezt a lehetőséget már az orosz illetékesek is említették - tette hozzá. "Az orosz fél ezt mondta nekünk, tehát ezt várjuk" - közölte a szóvivő.

Ugyanakkor Brüsszelben azt is elmondták, hogy az orosz-fehérorosz gázvita az uniós gázfogyasztás mindössze 6,25 százalékát érintheti, Litvánia, Lengyelország és Németország lehet érintett.

Az orosz ígéretet alátámasztva nyilatkozott a gázvitával kapcsolatban az ukrán vezetés is. Mikola Azarov kormányfő keddi sajtóértekezletén kijelentette: Ukrajna szükség esetén növelheti az Európa felé irányuló gáztranzitot.