Elzárták Magyarország felé az olajcsapot az oroszok

Leállította az orosz Basnyefty olajcég a Magyarország és Szlovákia felé a Barátság kőolajvezetéken keresztül történő olajszállítást - írja a Reuters. A háttérben ezúttal nem politikai okok állnak.
portfolio.hu, 2016. november 7. hétfő, 19:52
Fotó: Napi.hu

A Basnyefty októbertől decemberig 525 ezer tonnányi, a Barátság kőolajvezetéken szállítandó olajra vonatkozó kvótával rendelkezett eddig, októberben még a terveknek megfelelően 180 ezer tonna olajat szállított le, november eleje óta azonban leállította a szállításokat e vezetéken keresztül - írja a Portfolio.hu.

A cég az elmúlt négy évben exportált olajat a belizei központtal rendelkező Normeston kereskedőcéggel kötött hosszú távú szerződése alapján. Kereskedők szerint a szállítás leállításának háttérben a Basnyefty új tulajdonosának, a Rosznyeftynek az értékesítési stratégiája áll, a cég ugyanis a végső vásárlókkal közvetlenül megkötött szerződésekben hisz.

Az egyetlen érintett végső vásárló a hírügynökség szerint a Mol. Kereskedők úgy vélik, a Basnyefty a Szlovákiának és Magyarországnak leszállítandó olajat kikötőkbe irányította.

Az állami ellenőrzés alatt álló Rosznyefty 330 milliárd rubelért, vagyis közel 5,2 milliárd dollárért vásárolta meg a Basnyefty 50,1 százalékos, vagyis többségi részesedésért, és kormányzati jóváhagyásra vár a fennmaradó kisebbségi tulajdonrész megvásárlásához.

HOZZÁSZÓLÁSOK