Emberölésben találták bűnösnek Hodorkovszkij munkatársát

Húsz év börtönt kapott Alekszej Picsugin, a Jukosz orosz olajcég biztonsági szolgálatának volt osztályvezetője. A két éve Moszkvában letartóztatott Picsugin mindvégig ártatlanságát hangoztatta, és ügyvédjei eljárási hibákra hivatkozva fellebbezést nyújtottak be a legfelsőbb bírósághoz - adta hírül az mti.hu.
NAPI Online, 2005. július 14. csütörtök, 17:26
Fotó:

Oroszország legfelsőbb bírósága jóváhagyta csütörtökön a moszkvai városi bíróság ítéletét, amellyel húsz év börtönbüntetést szabott ki a Jukosz orosz olajcég biztonsági szolgálatának volt osztályvezetőjére. Alekszej Picsugint az esküdtszék bűnösnek találta abban, hogy 2002-ben megszervezte a tambovi Szergej Gorin és felesége megölését, életére tört Olga Kosztyinának, Mihail Hodorkovszkij akkori Jukosz-vezér tanácsadójának, továbbá megverette Viktor Koleszovot, a Jukosz-Moszkva elődje, a Rosprom cég egykori ügyvezetőjét. A bíróság ezért idén március 30-án kihirdetett ítéletében húsz év börtönre ítélte.

A 2003. június 19-én Moszkvában letartóztatott Picsugin mindvégig ártatlanságát hangoztatta, és ügyvédjei eljárási hibákra hivatkozva fellebbezést nyújtottak be a legfelsőbb bírósághoz.

A legfelsőbb bíróság döntésének kihirdetése után Picsugin ügyvédjei közölték: még nem döntötték el, hogy benyújtanak-e felülvizsgálati kérelmet. Valószínűbb azonban, hogy azonnal az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak. Az ügyvédek már beadványt juttattak el az Európai Bírósághoz, s ezt a mostani ítélet után újabb dokumentumokkal egészítik ki.

Picsugin letartóztatásával indult a Jukosz és főrészvényesei, valamint egyes alkalmazottai és leányvállalati vezetői ellen folyó jogi-politikai kampány, amelyet szakértők szerint a Kremlből ösztönöztek Hodorkovszkij politikai ambícióinak letörésére és a stratégiai olajszektor ellenőrzésének újbóli megerősítésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK