Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A félvezetőgyártás elmúlt ötven évének legradikálisabb innovációját jelentette be az Intel Corp., a világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártója. Az újítás lényege, hogy az eddig kétdimenziós módon működő chipeket háromdimenzióssá alakítják, azaz úgy növelik hatékonyságukat, ahogy a felhőkarcolók építői felfelé terjeszkedve bővítették az adott alapterületen elhelyezhető és kiadható irodaterületet - írja a Wall Street Journal. Az eredmény nagyobb teljesítmény kisebb energiafelhasználással, ami kulcsfontosságú az akkumulátorról működő hordozható számítástechnikai eszközök fejlesztésében.


A 3D-s processzorok gyártásának lehetőségéről tíz éve cikkezik a szaksajtó, ám az Intel az első cég, amely elég erősnek érezte magát ahhoz, hogy belevágjon a lehetőség megvalósításába - értékelte az újdonságot Dan Hutcheson, a VLSI Research kutatóintézet chipgyártási szakértője. Az Intel adatai szerint az új gyártási technológiára mindössze 2-3 százalékos költségnövekedés árán állnak át.


A chipóriás szerdán mutatta be az új chip működő változatát egy konferencián, a piacon 2012-ben jelenhet meg az újdonság nagy teljesítményű szerverekben és asztali munkaállomásokon. Az Intel versenytársai, az AMD és az IBM szintén tervezi saját emeletes processzorai gyártását, ám hogy mikor, az egyelőre nyitott kérdés.