A lakossági energiatárolás lesz a kulcsa a Varta legújabb sikerének, az ehhez szükséges lépéseket pedig már megtették - derült ki a több mint 130 éves német cég legfrissebb pénzügyi jelentéséből.

Az úgynevezett customer szegmensben Európa-szerte jól ismert márka a specializált felhasználói körre gyártott szárazelemek mellett az újratölthető lítium-ion akkumulátorok területén is megkerülhetetlenné válik. A Varta erre rá is játszik: nagy léptekkel tovább akarja fejleszteni e technológiát.

A Varta AG azon német gyártók közé tartozik, melyek a márkaépítésüket a kezdetek óta Németországban végezték el. A "német márka" mint minőségi kategória következetes építése azzal az eredménnyel is járt, hogy a gyártó az anyaországon túl például Ausztriában és Svájcban is piacvezető tudott maradni. Termelési szempontból a márka jó ideje két nagyobb gyárat takar: a 470 embernek munkát adó, zömmel a hagyományos alkáli elemeket gyártó dischingeni, illetve az 510 munkást foglalkoztató ellwangeni, ahogy a Varta Microbattery gombelemeket, különböző orvosi eszközökbe, gépjárművekbe, mérési rendeszerekbe kerülő mikroakkumulátorokat gyártanak és fejlesztenek.

Ez utóbbi szerepe volt nagyobb abban, hogy a Varta 2020 első félévét rekordbevétellel zárta.

Varta Microbattery (Ellwangen)
Kép: Getty Images

A cégcsoport forgalma ugyanis az első hat hónapban mintegy 158 százalékkal nőtt. A több mint 390 millió eurós forgalom azt jelenti, hogy az prognosztizált 780 milliós éves forgalon-várakozást is átírták; a cégcsoport most már 810 és 830 millió euróval számolja a 2020-as évet. Az EBITDA előtti eredmény ennél is erőteljesebben, 174 százalékkal (több mint 102 millió euróra) nőtt. Mindezek után az sem meglepő, hogy a Varta konszolidált eredménye - még a tavalyi nagy bevásárlások után is - több mint kétszeresére, 39,8 millió euróra nőtt (ami majdnem 105 százalékos növekedés). A féléves rekorderedményt látva a cég a további kapacitásbővítéséhez szükséges beruházási limitet is megnövelte: az eredetileg tervezett 300-ról 320-360 millió euróra.

A cég pénzügyi jelentéséből kiolvasható - írja a PV-Magazine, hogy a legerősebb szegmens a lítium-ion akkumulátorokat gyártó Microbatteries & Solutions volt. Ennek értékesítési volumene több mint 70 százalékkal (239,7 millió euróra) nőtt az első félévben. Az eredményt látva a Varta még tovább akarja növelni a lítium-ionos cellák termelési kapacitását, és az előzőleg tervezett 200 millió egységről - 2021-re - évi 300 millió cellás gyártási volumenre fejleszti fel a gyárát. A fókuszban az energiatárolás került, mivel az a vártnál jobban fejlődött. Mint a cég közleményében olvasható: "az energiatároló megoldások üzletág az első hat hónapban nagyon dinamikusan, és gyorsabban nőtt, mint a piac".

A gyártás mellett a cég a fejlesztést is erőlteti: a jelenleginél nagyobb energiasűrűségű, kisméretű lítium-ion cellák legújabb generációjának fejlesztése mellett a Varta technológiát át akarja vinni nagyobb méretbe is - például a háztartási méretű energiatárolásba. Mindezt olyan komolyan gondolják, hogy a kidolgozott tervekhez a bajor és a baden-würtembergi szövetségi államok gazdasági tárcáinál is szereztek már támogatást. A "Közös európai érdekű fontos projekt" (IPCEI) részeként a Varta így 300 millió eurós támogatást kap 2024-ig arra, hogy a lakossági méretű energiatárolás területén érdemben megjelenjen.

A Varta azt tervezi, hogy kifejleszti és optimalizálja az új akkumulátorformátumokat, majd azokat átadja azokat tömegtermelésre, de a projekt részeként a vállalat tovább fokozza majd a kutatást és fejlesztést a speciális formátumú akkumulátorcellák területén is. "Az IPCEI-vel tovább bővítjük a lítium-ion technológiát, és felgyorsítjuk a legújabb generációk fejlesztését, hogy új termékeket hozunk a piacra "- mondta Herbert Schein, a Varta AG vezérigazgatója, amikor a szövetségi állami támogatás érkezésével bejelentette mintegy ezer új, németországi munkahely létrehozásának szükségességét. A fejlesztés az egész céget más súlycsoportba emeli; az Európában eddig 1400 alkalmazottal dolgozó Varta az új munkaállomásokat az ellwangeni gyáron kívül Nördlingenben eddig csupán Gmbh-ként működő Varta Storage üzemben hozza létre - a jövő év végéig.