Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A konszern mindazonáltal tudatta: a vizsgálattal kapcsolatban fenntartja korábbi álláspontját, melynek értelmében a vezetés az ügyben szabályszerűen tájékoztatta a tőkepiacokat. Piacbefolyásolás vádjával az ügyészség már vizsgálatot folytat a Volkswagen AG leköszönt vezérigazgatója, Martin Winterkorn, valamint a hivatalban lévő VW-márkaigazgató, Herbert Diess ellen.

A vád szerint a konszern vezetése nem tájékoztatta időben a befektetőket a dízelbotrányról és fontos információkat tartott vissza az ügyben. A dízelbotrány tavaly szeptemberi kitörése után a Volkswagen AG részvénye nagyot veszített árfolyamából.

A Bafin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht) német szövetségi pénzügyi felügyelet ellenőrzi egyebek között azt is, hogy a tőzsdei vállalatok eleget tesznek-e ad hoc tájékoztatási kötelezettségüknek a részvényesek felé a cég gazdálkodását befolyásoló fontosabb eseményekről. A Bafin feljelentése alapján az ügyészség megalapozottnak találta a gyanút, hogy a Volkswagen valószínűleg túl későn tájékoztatta az érintetteket a konszern várható nagy veszteségéről.

A késedelmes tájékoztatás ugyanis nem bocsánatos bűn. Az értékpapírpiaci törvény kimondja, hogy a valótlan vagy félrevezető információk adása mellett a fontos, a részvények árfolyamát befolyásoló információk elhallgatása is piacbefolyásolásnak számít.