Enyhíthetnek a görög tőkekorlátozáson

A görög bankoknak a tervezettnél kisebb feltőkésítésre van szükségük. Tovább enyhülnek azok a megszorítások, amelyek korlátozzák a bankokban a pénzfelvételt és pénzátutalást.
MTI-Eco, 2015. november 1. vasárnap, 11:42
Fotó: MTI/EPA

A négy vezető görög banknak 14,4 milliárd euró tőkeemelésre van szüksége - derült ki az Európai Központi Bank (ECB) által végrehajtott stresszteszt eredményeiből. Ez abból a szempontból mindenképpen kedvező hír, hogy az országnak augusztusban megajánlott legutóbbi, immár harmadik, 86 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomagban erre a célra nagyobb összeg, 25 milliárd euró volt elkülönítve. A vizsgált négy bank az Alpha Bank, az Eurobank, a National Bank of Greece és a Piraeus Bank.

A feltőkésítésről szombaton tárgyalt a görög parlament, amely elfogadta a tervezett intézkedést. A bankoknak november 6-áig kell feltőkésítési terveiket nyilvánosságra hozniuk. Az év végéig befejeződő tőkeemelés révén tovább enyhülnek majd azok a megszorítások, amelyek korlátozzák a bankokban a pénzfelvételt és pénzátutalást. A június végén elrendelt tőkekorlátozás komolyan fékezi a görög gazdaságot.

Görögországban a nemteljesülő kockázattal rendelkező hitelek aránya 107 milliárd euró, ami a teljes hitelállomány 11 százaléka. A 107 milliárd euró a vizsgált négy nagybank által kihelyezett hitelnek csaknem a fele.

A legrosszabb helyzetben a Piraeus Bank van, hiteleinek mintegy 57 százaléka kockázatos. A második legnagyobb görög hitelnyújtó szombaton hozta nyilvánosságra, hogy az első kilenc hónapot 635 millió euró nettó veszteséggel zárta, a harmadik negyedév végére a nemteljesítő hitelek aránya 40,5 százalékra ugrott a második negyedévi 39,4 százalékról.

A legnagyobb görög hitelező, a National Bank of Greece ugyancsak szombaton közölte, hogy a június végével záródott második negyedévben az adózás utáni vesztesége 1,614 milliárd euróra nőtt az első negyedévi 159 millió euróról, miközben a nemteljesítő hitelek aránya 24,3 százalékról 24,6 százalékra emelkedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK