Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az SA Water Dél-Ausztrália legjelentősebb viziközmű vállalata, mely a helyi kormány tulajdonában működik, és több mint 1,7 millió ügyfelének biztosít biztonságos, tiszta ivóvizet, illetőleg kezeli az elhasznált vizet. Vagyis: olyan, mint mifelénk a városi víz és csatornázási művek, csak nagyobb. Az SA Water úgy gondolta, hogy az egyik nagy vízbázisán, az Adelaide vízszükségletének 40 százalékát biztosító Happy Valley víztározónál érdemes volna napelemes rendszert telepítenie.

De csak eddig szokványos a történet, mert a várostól délre található 12 hektáros területen úgy installáltak több mint 30 ezer napelemes modult, hogy azokat bármikor "fel lehet szedni". A moduloktól évente 17 GWh energiát remél a cég, de az is fontos szempont volt, hogy a víztározó melletti területen mobil, mozdítható rendszert építsenek ki.

Nos, a Happy Valleybe épített Mawerick napelempanelek ilyenek: az ausztrál 5B technológiai fejlesztő által fejlesztett és legyártott modulok szőnyegszerűen teríthetők a talajra. Előregyártott, előre huzalozott, egységek, és mint a harmonikaajtók, könnyen nyithatók és "összehajtogathatók", könnyű szállítani is, újratelepíteni is őket.

És most ez a világ legnagyobb ilyen jellegű építménye. Ami ahhoz képest, hogy az 5G ezzel az elképesztő mutatványt alig egy éve mutatta meg, külön is elismerésre méltó teljesítmény.



2019 őszén az volt a fogadkozás, hogy három ember egyelten targoncával, egy hét alatt képes 1 MW napelemes rendszer megépítésére és üzembe helyezésére. Amikor az első megrendeléseiket kapták, a Port Bonythonban végzett "pilot" során a telepítési sebesség és méret úgy nézett ki végül a gyakorlatban hogy 2,1 MW termelési kapacitást 21 nap alatt voltak képesek abszolválni. De tényleg csupán 3 ember dolgozott a projekten.

Az Adelaide-i telepítés kapcsán a PV Magazinnak nyilatkozó David Ryan (az SA Water vezérigazgatója) elmondta: a 2021 elején befejeződő telepítéstől, illetve a beruházástól a víztározó működési költségének csökkentését várják, és azt a környezeti előnyök (jelentős mennyiségű károsanyagkibocsátás csökkentés lehetősége) miatt is vállalták be. A projekt ráadásul csak az egyik a cég 35 hasonló, dél-ausztráliai napelemes projektjének, melyektől az SA Water közművállalat nullás károsanyag kibocsátási szintjének elérését várja.

A Happy Valley napelemes telepítés néhány nappal azután indult el, hogy a Melbourne Water bejelentette: januárban megkezdik egy 19 MW-os napelemrendszer építését.