Az orosz nemzeti bank meghosszabbítja az UralSib Banknak nyújtott 81 milliárd rubeles (1,3 milliárd dollár) támogatást, emellett hozzájárult ahhoz, hogy Vlagyimir Kogan üzletember, Vlagyimir Putyin államfő régi szövetségese átvegye a pénzintézet feletti ellenőrzést - jelentette a Bloomberg. Az UralSib Oroszország 26. legnagyobb bankja. A jegybank igazgatótanácsa szerdán döntött az ügyről - Kogan többségi tulajdonos lesz új szerzeményében.

A mentőakcióba bekapcsolódik az orosz betétbiztosítási alap. Ez a szervezet fogja biztosítani az állami hitel egy részét: hat évre 14 milliárd rubelt hatszázalékos kamattal. A jegybank 67 milliárdos kölcsönét tíz évre kapja a bajba került pénzintézet igen kedvezményes, évi 0,5 százalékos kamattal. Ez a támogatás elegendőnek látszik ahhoz, hogy folytassa napi tevékenységét és megfeleljen a pénzügyi előírásoknak.

Első eset

Ez az első vállalati mentőakció azóta, hogy 2014 második felében összeomlott a nyersolaj ára, ami elmosta az orosz gazdaság exportbevételének nagyját, továbbá azóta, hogy az EU és az USA az ukrán válságban vállalt szerepe miatt gazdasági szankciókat vezetett be az orosz kormány ellen. Mindezek nyomán a gazdaság 2009 óta először recesszióba hanyatlott.

Ez az első olyan eset is, hogy a kormány és a központi bank nem állami biztost bíz meg egy bank megmentésével vagy nem olvasztja azt be egy másik pénzintézetbe, hanem egy banki tapasztalatokkal rendelkező üzletemberre bízza a feladatot - mondta az Interfax orosz hírügynökségnek Mihail Szuhov, a jegybank elnökhelyettese. Elvira Nabiullina bankelnök irányítása alatt a központi bank felpörgette az alultőkésített vagy félremenedzselt bankok rendbe tételét.

Az egyre mélyülő gazdasági válság súlyosan érintette a pénzügyi szektort: a bankok eszközeinek minősége romlik, így nincs elég tőkéjük ahhoz, hogy fedezzék veszteségeiket. Helyzetüket nehezítik a jegybank kényszerű kamatemelései, amelyekkel a rubel zuhanása miatt voltak kénytelenek meglépni. Tavaly hatszor szigorították a hitelfeltételeket. A központi bank adatai szerint szeptemberben 714 bank működött Oroszországban szemben a 2012-es 900-zal.

Szép karrier

Számos változtatást tervezünk az UralSibnél - derült ki Kogan első olyan e-mailjéből, amelyet a bankhoz tartozó címről küldött a sajtónak. A pénzintézet közleményéből az is világossá vált, hogy 82 százalékos tulajdonosa lett a banknak, elődjét Nyikolaj Cvetovot, az UralSib korábbi többségi részvényesét nem tették teljesen lapátra: kisebbségi részesedést tarthatott meg a pénzintézetben.

Kogan a Forbes orosz mágnásokat tartalmazó listáján a 95. helyen áll. Vagyonát 950 millió dollárra becsülik. Putyint az 1990-es évek óta ismeri: akkoriban a politikus Szentpéterváron dolgozott, miközben az üzletember a városban működő Promsztrojbank részvényese volt. Ezt a tulajdonrészét 2004-ben és 2005-ben, már Putyin elnöksége idején eladta az állami tulajdonú VTB Groupnak. Kogan állami megbízatást is vállalt: a regionális fejlesztési tárcánál miniszterhelyettes volt. Tulajdonában van a NeftyeGazIndusztrija energiacég, amelynek legjelentősebb vagyona egy olajfinomító Dél-Oroszországban.

Nagyon kockázatos

A Fitch Ratings B mínusz minősítést ad az UralSib Bankra, amely a nagyon spekulatív kategória alja. Még rosszabb hír, hogy a besoroláshoz a leminősítést előre vetítő negatív kilátás tartozik - a B sorozat alatt a csak a csőd különböző bugyrait megjelenítő C-s minősítések vannak. A hitelminősítő szerint a pénzintézet tőkepozíciója gyenge, eszközeinek minősége rossz és nem igazán várható profit tőle. A 90 napnál régebben nem törlesztett hitelek aránya 15 százalékra nőtt az év első felében. Friss tőke nélkül hat százalék alá eshet Tier I. tőkemegfelelési mutatója.

A bank saját bevallása szerint közel 329 milliárd rubel értékű eszközzel rendelkezik, ám ez több tíz milliárdos túlzás - mondta az Interfaxnak Szuhov elnökhelyettes. Valójában valahol 250 milliárd rubel felett lehet ez az érték. A felügyeleti szerepet is betöltő jegybank nem tapasztalt csalást a banknál, pusztán az elhibázott menedzsment miatt lépett közbe.

Szuhov azt állította az orosz hírügynökségnek, hogy Kogant a bankmentésre tett ajánlta alapján választották ki. Ő ajánlotta a legolcsóbb megoldást erre a feladatra. A 81 milliárdos állami hitel kevesebb annál a 100 milliárdnál, amelyet a betéteseknek kellene fizetni betétbiztosításuk fejében, ha a pénzintézet csődbe menne.