Érik az újabb cafeteria-pofon: ezzel a kormány sem számolt

Az Európai Bíróság döntése után visszatérhetnek a béren kívüli juttatások piacára a nemzetközi utalványforgalmazó cégek. A piacot vesztett korábbi utalványkibocsátók kárigénnyel fognak fellépni, és ha a bíróság a keresetnek helyt ad, akkor ez igen komoly anyagi következménnyel járhat a költségvetésre nézve - idéz a HRportál egy jogi szakértőt.
Napi.hu, 2016. február 29. hétfő, 10:02
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bíróság döntése szerint, nem egyeztethetők össze az európai uniós joggal a Szép-kártyar-endszer és az Erzsébet étkezési utalvány rendszerének egyes elemei. A magyar cafeteriaszabályozás akadályozza a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát, így valóban kiszorítják a külföldi cégeket a piacról - olvasható a portálon.

Átalakult a cafeteriapiac

Négy évvel ezelőtt a cafeteria kedvezőbb adóbesorolás alá esett, mint a pénzben kifizetett jövedelem. A 2012-ben azonban a szabályokat úgy módosították, hogy a bevezetésre kerülő Erzsébet-utalványok és a Szép-kártya után 31 százalékot kell fizetni (ezt később 35-re módosították), viszont minden egyéb béren kívüli juttatás 51 százalékkal adózik.

Így a továbbiakban sokkal jobban megérte az állami cafeteriaprogramon keresztül adni a juttatásokat, ezért a többi cafeteria-utalványokat kibocsátó külföldi tulajdonú cég kiszorult a magyar piacról. 2013-tól pedig újabb döntés rázta meg a cafeteriacégeket: a fogyasztásra kész hideg és meleg ételt azóta már csak Erzsébet-utalványra lehet venni.

A változás a cégek nyereségességén is meglátszott. Az Edenred árbevétele a 2011-es 5 milliárdról először 2012-ben 977 millióra zsugorodott, 2013-ra 42 millióra zuhant, majd 2014-ben is csak 185 milliót ért el. A Sodexo 3 milliárdról csúszott le 1 milliárd körüli éves árbevételre, és nagyjából ezen a szinten stabilizálódott. A Le Chèque Déjeuner azonban miután 2012-ben több mint fél milliárdos veszteséget könyvelt el, kivonult a magyar piacról.

Mi is a valódi baj?

A bíróság konkrét intézkedési feladatot nem határozott meg az ítéletében Magyarország részére, azonban amennyiben az ország el kívánja kerülni a további európai bírósági eljárást vagy bírságot, akkor újra kell gondolnia a Szép-kártya és az Erzsébet-utalvány kibocsátására, esetleg a béren kívüli juttatások rendszerére vonatkozó szabályozást és biztosítani azt, hogy ez megfeleljen mind az Európai Unió alapszerződéseinek, mind az ennek alapján kiadott irányelveknek és más jogszabályoknak - magyarázta a lapnak Bán Péter, az Ormai és Társai CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda ügyvédje..

Így, ha megtörténik a jogharmonizáció, visszatérhetnek a cafeteriapiacra a korábban onnan kiszorult cégek, amely az egészséges versenyhelyzet miatt pozitívan érintheti a munkáltatókat, hiszen akkor a számukra legelőnyösebb szolgáltatást ajánló piaci szereplőt tudják kiválasztani.

Kell-e fizetnie Magyarországnak a francia cégeknek?

Bán Péter szerint Szép-kártya kapcsán is elvileg felmerülhet a jogalkotással okozott kár, de itt nehéz lesz igazolni a közvetlen károkozást, hiszen egy elvesztett piaci lehetőségről van szó. Az Erzsébet-utalvány esetében viszont már más a helyzet. Mivel annak a rendszere magát az EU alapszerződést sérti, ezért a Magyar Állam kártérítési felelőssége fennállhat.

Az az egyértelmű gyakorlat alakult ki, hogy ha az adott jogsértés kellően súlyos, a kár ok-okozati összefüggésben van az uniós jogot sértő jogszabállyal és ha ez igazolható, akkor az államnak meg kell téríteni az általa okozott kárt. Várható tehát, hogy valamilyen módon a piacot vesztett korábbi utalvány kibocsátók fel fognak lépni a káraik érvényesítése érdekében, és ha a bíróság a keresetnek helyt ad, akkor ez igen komoly anyagi következménnyel járhat az EU bíróság döntése a költségvetésre nézve - magyarázta Bán Péter.

Jelenleg 48 ezer munkaadó, 2 millió alkalmazott bérét egészíti ki az állami utalványokkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.03.02 18:56

@teuton:

Az ügyvédek tekintetében tévedésben vagy.

A magyar állam baráti milliárdokat fizet külföldi - részben magyar partnerekkel is rendelkező - irodáknak.

A MÁV perben pl. az első menetben sikert is értek el, a fellebbezésnél már buktak. A pénzük nem, azt fizetjük rendesen.

A tiketek ügyében egyszerűen nincs is miről tárgyalni: az EB kimondta az ítéletet, innentől legfeljebb annyit lehet majd kérni Washingtonban, ahol a franciák egy része perel, hogy gyorsan állapodjunk meg peren kivül

Itthon majd a független bíróság elutasítja az igényeket, amelyek így eljutnak Strasbourgba, ahol olyan méretes kártérítést ítélnek meg számukra - és a perek újrakezdését is jelenti majd ez -, hogy belegörbedünk.

Nem a Garancsi, nem a Mészáros és nem az Orbán vagy a családja.

De a következő kormánynak tennie kell azért, hogy ők is fizessenek, mindenüket adják vissza!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.03.02 18:51

@magyarmertkel:

Tudod, mit szoktak mondani a te barátaid, amikor a nem-szavazókról van szó? Hogy azok is igent nyomtak...

Nos, a barátaid szerint te igennel voksoltál.

Micsoda szörnyűség!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

magyarmertkel, 2016.03.02 18:47

@teuton: ÉN nem voltam az uniós /belépési/ szavazáson. Nem értem rá. De ilyenkor mindig arra gondolok, hogy el kellett volna menni, és nemmel szavazni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teuton, 2016.03.02 00:55

Nyilvanvalo volt, hogy mi lesz a vege, ha az Europai Birosag ele kerül az ügy, mint a reklamado, meg a krobbi mediatörveny... Elkaszaljak szepen... Aztan jön majd a hatalmas karteritesi igeny, mert ugye ezeknek a cegeknek jobb ügyvedjeik vannak, mint a gyorstalpalos focistak vagy alapitvanyi penzeken vegzettek. Kisszerencsevel nehany millio eurobol meguszhatja az orszag, de ha pl. amerikai döntöbirosaghoz fordulnak, akkor a büntetes a kar 100szorosa is lehet... Aztan mindenki kigondolhatja miböl lesz fizetve. Biztosan nem Orban, Garancsi vagy Meszaros vagyonabol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.03.01 13:53

@szabokarcsi: Sajnálom,hogy nem sikerült felvilágosítanod, persze nincs is rá szükségem , de roppant kíváncsi voltam egy KÖNYVELŐ véleményére ,.. Le kellett volna írni ,hogy hány %-a az adó elkerülés . összehasonlítani az évi 200 000 ft ,,a 450 000 ft adóvonzatát azzal ha a munkáltató ezt az összeget bérként fizeti.. Meg becsűlni .hogy a dogozók hány %-a nem részesűl az előnyökből . Ketté lehetett volna venni a kisvállalkozások ilyen jellegü juttatásának a számát és összehasonlítani a minisztériumi alkalmazottak támogatott arányával.
Ez is a törvényesített ADÓCSALÁS kategóriába tartozik mint a TAO.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html