A tokiói székhelyű elektronikai, informatikai és szórakoztatóipari multinacionális vállalat szerdán közölte, hogy az előzetes eredmények szerint a rendszeres tevékenységből származó nyeresége megduplázódott, 178,3 milliárd jenre (1,52 milliárd dollárra) emelkedett az október-decemberi időszakban, eladásai pedig 6 százalékkal 2,56 billió jenre növekedtek.

Mindkét szám jóval meghaladja az elemzők által várt 96,6 milliárd, illetve 2,38 billió jent. A Sony a költségcsökkentő intézkedések mellett a PlaySation 4 asztali konzol és a képérzékelő szenzorok robusztus eladásainak köszönheti a vártnál kedvezőbb eredményeket.

A harmadik negyedévi hivatalos eredményt később teszi közzé a vállalat, amely a Sony Pictures japán-amerikai filmforgalmazó cég elleni november végi hackertámadásból adódó nehézségekkel indokolta a halasztást. A támadás során a Sony Pictures belső levelezését, forgatókönyveket, megjelentetésre váró filmeket, valamint a dolgozók és a filmsztárok személyes adatait is ellopták.

Az átszervezések közepén tartó Sony most arra számít, hogy a március 31-én befejeződő 2014/15-ös pénzügyi évet 170 milliárd jen nettó veszteséggel zárja. Az októberi prognózisban még 230 milliárd jenes veszteséggel számoltak az előző évi 40 milliárd jenes mínusz után.

Hirai Kazuo, a Sony elnök-vezérigazgatója február 18-án ismerteti az új üzleti stratégiát. A Sony teret vesztett olyan fürgébb riválisaival szemben, mint az amerikai Apple vagy a dél-koreai Samsung Electronics a mobilkommunikációs üzletágban, amit részben ellensúlyozott a videojáték- és félvezetőgyártó divízió. Az okostelefonok ázsiai eladásainak lassulása miatt a mobildivízió éves vesztesége várhatóan 215 milliárd jen lesz. Viszont a Sony képérzékelő szenzorai az egyik legjobban teljesítő termékké nőtték ki magukat az utóbbi pár negyedévben. Főleg az ezen szenzorok iránti erős keresletnek köszönhetően a félvezetőgyártó üzletág éves nyeresége 100 milliárd jenre ugorhat.

A Sony szerdán közölte azt is, hogy a következő pénzügyi évben, 2016 márciusának végéig a tervezett ezer munkavállalónál többet, 2100 alkalmazottat bocsátanak el a mobilüzletágból. Ennek eredményeként a mobiltelefonokat gyártó Sony Mobile Communications alkalmazottainak száma 5000-re csökken.