Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Komplett politikai ökörség" - mondta Tim Cook az ír Independent lapnak Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos állításáról, miszerint az Apple 0,005 százalék adót fizetett 2014-ben európai nyeresége után. Brüsszel döntése szerint az Apple által élvezett kedvező adótétel az uniós szabályok által tiltott állami támogatással ér fel.

Tim Cook az ír RTE hírcsatornának egy korábban adott nyilatkozatának már leszögezte, hogy az Apple soha nem részesült megkülönböztetett bánásmódban Írországban, és 2014-ben 21,6 százalék nyereségadót fizetett nemzetközi szinten.

"Ez őrjítő, kiábrándító, politikai ihletésű (döntés) és nélkülöz minden tényszerű és jogi alapot" - jelentette ki, arra kérve egyúttal az ír törvényhozókat, hogy "tegyék helyre a dolgot" pénteki ülésükön, és emeljenek kifogást Brüsszel döntésével szemben.

Bizarr döntés

Michael Noonan ír pénzügyminiszter már kedden, alig pár órával a bejelentést követően bizarrnak nevezte a brüsszeli döntést és jelezte, hogy a kormány támogatását fogja kérni annak megtámadására. A szerdán összehívott rendkívüli kormányülésen azonban nem született megállapodás, mert a (kisebbségi) kormány néhány minisztere parlamenti szavazást tartott szükségesnek az ügyben.

"Már 37 évvel ezelőtt elköteleztük magunkat Írország mellett, hosszú közös múltra tekintünk vissza és meg vagyok győződve róla, hogy az ír kormány helyesen fog eljárni és kiáll mellettünk a kérdésben" - mondta Tim Cook az RTE csatornának Kaliforniából adott interjúban. Leszögezte: cégének "nincs miért bocsánatot kérnie", az ír kormány sem követett el semmit, amit fel lehetne róni neki és Dublinnal most "csak packáznak".

Tim Cook közölte, hogy az Apple fellebbez a döntés ellen és reméli, hogy a jövőbeni külföldi beruházásokra való tekintettel Írország is ezt fogja tenni. Az Apple vezérigazgatója bírálta egyúttal a döntés visszamenőleges jellegét is. "Ez olyan, mintha egy bajnokság elnyerése után egyszer csak kiderülne, hogy a gólok mégsem értek annyit" - fogalmazott.