BUX
36940

Európa elbukott és újra elbukhat a stresszteszten

Szakértők szerint elődjéhez hasonlóan gyakorlatilag eredménytelen lehet a második európai bankstresszteszt is.

NAPI, 2010. december 8. szerda, 12:30

Az európai unió pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) tegnap arról is döntött, hogy jövőre újabb úgynevezett stressztesztnek kell alávetni az európai bankokat, hogy kiderüljön, mennyire lennének képesek ellenállni a pénzügyi sokkoknak. A döntést a Bloomberg értesülései szerint az Európai Bizottság kezdeményezte, miután az Írországnak nyújtott segélycsomag összeállítása kapcsán kiderült, hogy az ottani nagybankok - amelyek feltőkésítésére most eurómilliárdokat kell költeni - simán átmentek az idén nyáron készült első teszten.

Egy szintén a hírügynökség kezébe került uniós dokumentum szerint az EU-s bürokrácia két hete még egyáltalán nem volt biztos abban, hogy 2011-ben szükség van a második vizsgálatra. Az elhatározásnak bizonyára az is lökést adhatott, hogy mostanra világossá vált: a nyári tesztnek nem hisz a piac. Különösen feltűnő ez, ha az európai vizsgálatot összehasonlítjuk az amerikai bankstresszteszttel.

Az USA tesztjének 2009. májusi megjelenését követő öt hónapban az S&P Financial Index 25 százalékkal nőtt, míg ugyanennyi idővel az európai stressztesz eredményeinek publikálása után a Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index négyszázalékos mínuszban van. Az európai bankok adósságbiztosítási felára (CDS) 114 bázisponttal ment fel, ami harmincszorosa a 34 legnagyobb amerikai bank CDS-bővülésének.

Az 50 legnagyobb európai bank piaci ár/könyv szerinti érték aránya 0,76, míg ugyanez a mutató az 50 legnagyobb amerikai pénzintézetnél 0,97 - derül ki a Bloomberg adataiból. Eszerint az európai bankok átlag 76 százalékát érik eszközállományuknak, ami azt mutatja, hogy a befektetők megítélése szerint az utóbbiak értéke messze elmarad attól, amennyit papíron érnek.

A pénzügyi nacionalizmus lehetetlenné teszi, hogy egy ilyen európai teszt megbízható eredményeket hozzon - állítja Nocolas Veron, a brüsszeli Bruegel gazdaságkutató intézet vezető elemzője. Az államok úgy tekintenek a vizsgálatra, mint egy versenyhelyzetre, amelyben - ha pénzintézeteik rosszul szerepelnek - alul maradhatnak, nem pedig a közös cél elérését, az európai pénzügyi stabilitás erősítését segítő eszközre.

A következő teszt akkor lehetne hitelesebb, ha kitérne arra, miként érintené a bankokat egyes államok fizetésképtelenné válása, de ez az a feltételezés, amelyet minden ország kormánya igyekezni fog kivetetni a vizsgálati szempontok közül - teszi hozzá Peter Hahn, a Citigroup korábbi menedzsere, a londoni Cass Business School tanára.

A helyzet azonban az, hogy az európai hitelintézetek trezorjaiban 191 milliárd euró értékű görög, ír és portugál adósság pihen - derül ki a Goldman Sachs becsléséből, azaz bármilyen adósságrendezés továbbgyűrűzne a bankrendszerbe. A görög bankok 62 milliárd, a németek 44 milliárd, a franciák 19 milliárd euró értékű kötvényt őriznek e három ország papírjaiból. A Hypo Real Estate Banknál, amely elbukott a nyári stresszteszten 21,9 milliárd eurónyi ilyen állampapír volt, míg a National Bank of Greece SA-nál 19,8 milliárd, az RBS Plc-nél pedig 8,2 milliárd euró értékű van. Ez a két bank átment a vizsgán.

Megkérdőjelezi a következő európai teszt sikerességét az is, hogy nem az Európai Központi Bank (ECB), hanem - hasonló a nyári felméréshez - az európai bankfelügyeletek szövetsége (CEBS) végzi, amelynek 30 alkalmazottja van szemben az ECB 3300 munkatársával. Ennyi ember kevés egy komoly vizsgálat levezényléséhez.

A nyári teszt végül is gyakorlatilag azt mutatta, hogy az európai bankok lényegében rendben vannak, összesen 3,5 milliárd euró friss tőkére van szükségük. Ez élesen ütközött például a Nomura Holdings 30 milliárdos vagy a Barclays 85 milliárdos becslésével. A vizsgálaton átment Allied Irish Bankról kiderült, hogy 5,3 milliárd dolláros tőkeemelésre szorul, az akadályt szintén leküzdő Bank of Irelandot pedig 2,2 milliárddal kell feltőkésíteni. Ráadásul minden ország másként interpretálta a teszteredményeket.

Ezzel szemben az egy évvel korábbi amerikai vizsgálat 10 bankot talált gyengének és 74,6 milliárd dolláros tőkehiányt állapított meg. A bankok erre válaszul egy hónapon belül 100 milliárdot hajtottak fel. Az elemzők szerint a pontosabb eredményben kulcsszerepet játszhatott, hogy - az USA szemben Európával - egységes piac, a teszt lebonyolítása nem feltételezte egymással ellentétes érdekű kormányok nemzetközi együttműködését.