Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ügyvédi iroda közleményében ismerteti: a kínai külföldi működőtőke-befektetések értéke az elmúlt 15 évben Észak-Amerikában elérte a 108 milliárd dollárt, míg Európában 97 milliárd dollárt tett ki. Az utóbbi öt évben azonban látványosan megnőtt az Európába áramló kínai befektetések aránya. A kontinens 2015-ben már 23 milliárd dollár kínai működő tőkéhez jutott, szemben az Észak-Amerikába irányuló, 17 milliárd dollár értékű befektetéssel.

A kínai befektetők elsősorban a legerősebb európai gazdaságok, többek között Németország, Franciaország és Nagy-Britannia iránt érdeklődtek, az elmúlt időszakban azonban már Dél-, Észak- és Kelet-Európában is egyre aktívabb szerepet játszanak.

Kelet-Európába a kínai befektetések 2 százaléka áramlott 2013 és 2015 között. Hegymegi-Barakonyi Zoltán, az ügyvédi iroda vezetője szerint azonban számos komoly projektet, valamint kezdeményezést látni a régióban, amelyek tovább növelhetik Kína jelenlétét. A Magyarországra érkező kínai működőtőke-befektetések élénkülésével itt is egyre több tranzakcióra kerül sor.

A kínai befektetések földrajzi megoszlása az adott régiók gazdasági erősségeinek megfelelően alakult, Európába a fejlett gyártási körülményeket kereső kínai befektetők invesztáltak, Észak-Amerikában a szórakoztatóipar, egészségügy és az IT szektor jutott jelentős kínai tőkéhez.

Az otthoni nehézségek ösztönzik őket

A kínai gazdaság lassulása és a jüan további gyengülésétől való félelem miatt, 2014 első felére megnövekedtek a biztonságosnak számító területekre befolyó befektetések. Az Észak-Amerikába áramló kínai külföldi-működőtőke 80 százalékát 2015-ben a versenyszféra vállalataiba fektették. Európában továbbra is az állami vállalatok kapták a kínai befektetések több mint 65 százalékát, elsősorban az ipari szektorban lezajlott nagy ívű üzletek, privatizációs ajánlatok és a szuverén alapok jelentősebb befektetései eredményeként.

Kína gazdasági visszaesése, valamint a kínai jüan bizonytalan árfolyamának következtében fokozódott az ország befektetői aktivitása. Az idei első negyedévben több mint 60 milliárd dollár értékű európai, valamint 30 milliárd dollárnyi észak-amerikai felvásárlást jelentettek be Kínában - ismerteti a Baker & McKenzie.