Európában januárig még nem repülhet a Boeing elátkozott típusa

Az európai repülésbiztonsági szabályozó úgy véli, hogy a Boeing 737 Max hosszas felülvizsgálat után már biztonságosnak tartja a típust, és arra számít, hogy januárban újra visszatérhet a kontinens kereskedelmi járataira a gép - tudta meg a Reuters.
Szabó Dániel, 2020. november 21. szombat, 18:07
Fotó: Getty Images

Szerdán az Egyesült Államok Szövetségi Légiközlekedési Hatósága feloldotta a 20 hónapos parkoltatását a két halálos baleset után letiltott 737 Max típus esetében. A gépek szoftverét is megváltoztatták, valamint a pilóták képzésén is változtattak. Az amerikai kereskedelmi járatoknál december végén repülhetnek újra a típus repülői.

"Teljesen független elemzést akartunk végezni ennek a repülőgépnek a biztonságáról, ezért elvégeztük saját ellenőrzéseinket és repülési tesztjeinket" - mondta Patrick Ky, az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) ügyvezető igazgatója a párizsi légifórumon a Reutersnek.

"Mindezen vizsgálatok azt hozták ki, hogy a 737 MAX visszatérhet az üzembe. Megtettük ehhez az összes szükséges lépést "- mondta Ky, aki szerint januárban repülhetnek újra a Maxok.

HOZZÁSZÓLÁSOK