Az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap hétfőn kiadott közös közleménye szerint kilenc, Romániában leánybankkal rendelkező nemzetközi pénzintézet ígéretet tett arra, hogy a közép-kelet-európai ország pénzügyi rendszerét folytatódó jelenlétével tovább erősíti. A megállapodás szerint többek között az osztrák Erste Group, a francia Société Générale is az olasz UniCredit Group is vállalta, hogy a jelenlegi kitettségeit megtartja a román pénzügyi piacon, s leánybankjai tőkehelyzetét tovább javítja - írta a MarketWatch.

A román bankszektor közel 70 százalékát leánybankjaik révén kézben tartó külföldi anyabankok megállapodtak az EB-vel és az IMF-fel abban, hogy leányintézeteik tőkemegfelelési mutatóit 10 százalékra javítják, hogy ezzel is erősítsék Románia pénzügyi rendszerét. A megállapodás alapjait már márciusban lefektette az IMF, amikor megkezdte a tárgyalásokat a közép-kelet-európai ország kormánya által igényelt 5 milliárd eurós hitelről.

A bankok tőkehelyezetének javítására azért van szükség, mert a pénzintézeteknek egyre nagyobb veszteségekkel kell szembenézniük a sokasodó hitelbedőlések miatt. Az anyabankok vállalásai mellett a román kormány is lépéseket tesz a hitelpiac stabilizálására - a betéti rendszer szabályozását megerősítik, a törvények átalakítása révén pedig könnyebbé teszik a leányintézmények számára, hogy szükség esetén állami segítségben részesüljenek.