Tavaly azokban a régiós országokban ahol jelen van, összesen 1,2 millió új ügyfelet sikerült szereznie az Unicredit-csoportnak - mondta Carlo Vivaldi, a bankcsoport közép- és kelet-európai diviziójának vezetője Bécsben a Euromoney konferenciáján. A szakember szerint a régiós tervek között az szerepel, hogy 2018-ig évente legalább egymillió új ügyfelet szereznek. Ez olyan, mintha minden évben létrehoznánk egy közepes méretű bankot - mondta Vivaldi.

A bank elemzői szerint a régiós bankok átlagos eszközarányos megtérülése a 2015 és 2017 közötti időszakban nagyjából egy százalék körül alakulhat, ami ugyan kevesebb, mint fele a válság előtti években elért 2,1 százaléknak, azonban még így is magasabb, mint például az Ausztriában, Németországban és Olaszországban jellemző 0,4 százalék körüli érték.

A mostani körülményeket nem lehet összehasonlítani a válság előttiekkel, s épp ezért a megtérülést sem érdemes azzal összemérni - mondta ezzel kapcsolatban Lubomir Mitov, a cég régiós vezető közgazdásza. Szerinte a mostani alacsonyabb megtérülést szigorúbb szabályozói környezetben érik el a bankok, ugyanakkor az eszközök kockázata is alacsonyabb, mint akkor volt.

A régió most különösen kedvező helyzetben van, s erre az elmúlt éves teljesítmény már ráirányíthatta a figyelmet - mutattak rá az Unicredit elemzői. Míg a feltörekvő piacok többségében a befektetők muktak kötvényeiken, addig a régiós országok többségében dollárban számolva pozitív hozamot érhettek el a helyi devizában kötvényt vásárlók. Ez alól csak Törökország és Oroszország volt kivétel az ismert okok miatt.

A bank elemzői szerint a régió szinte összes országában a banki hitelezés bővülését lehetett megfigyelni az elmúlt időszakban. A lakossági hitelezésnél megfigyelhető volt, hogy a helyi devizában történő hitelfelvétel egyre nagyobb súlyt képvisel az idegen devizában felvett hitelekkel szemben. Azon régiós országokban, ahol tavaly csökkent a kihelyezett hitelek állománya, általában ezt valamilyen egyszeri speciális esemény okozta ezt. Magyarországon a devizahitelek forintosítása, Ukrajnában a polgárháborús helyzet, Szlovéniában pedig az egyszeri nagy bankrendszeren belüli leírások okolhatók a visszaesését.

A bank elemzői szerint idén a gazdasági fellendülés folytatódik majd a régió országaiban. Ráadásul a nagy portfólió tisztítások megtörténtek, s a régióban a monetáris politika is támogató maradhat, s ez tovább erősítheti a pozitív folyamatokat. Úgy számolnak, hogy a régióban a hitelezési volumen 2018-ig 20 milliárd euróval, 106 milliárd euróra nőhet.

A csoport a következő években 1,2 milliárd eurót szán digitalizációra. Úgy vélik az internetbank felhasználóik száma 5 millióról 10 millióra nőhet, a mobilbankot használóké pedig egymillióról 7 millió főre.