Évente csinál egy bankot az Unicredit

Stratégiájában továbbra is kiemelt szerepet szán a közép- és kelet-európai régiónak az Unicredit-csoport, mivel szerinte az itt elérhető megtérülés még mindig jóval magasabb, mint Európa nyugati felében. Évente több, mint egymillió fővel növelnék ügyfeleik számát, ez olyan, mintha minden évben egy új bankot hoznának létre - mondta Carlo Vivaldi, a cég régiós stratégiai vezetője.
Napi.hu, 2016. január 20. szerda, 17:45
Fotó: Napi.hu

Tavaly azokban a régiós országokban ahol jelen van, összesen 1,2 millió új ügyfelet sikerült szereznie az Unicredit-csoportnak - mondta Carlo Vivaldi, a bankcsoport közép- és kelet-európai diviziójának vezetője Bécsben a Euromoney konferenciáján. A szakember szerint a régiós tervek között az szerepel, hogy 2018-ig évente legalább egymillió új ügyfelet szereznek. Ez olyan, mintha minden évben létrehoznánk egy közepes méretű bankot - mondta Vivaldi.

A bank elemzői szerint a régiós bankok átlagos eszközarányos megtérülése a 2015 és 2017 közötti időszakban nagyjából egy százalék körül alakulhat, ami ugyan kevesebb, mint fele a válság előtti években elért 2,1 százaléknak, azonban még így is magasabb, mint például az Ausztriában, Németországban és Olaszországban jellemző 0,4 százalék körüli érték.

A mostani körülményeket nem lehet összehasonlítani a válság előttiekkel, s épp ezért a megtérülést sem érdemes azzal összemérni - mondta ezzel kapcsolatban Lubomir Mitov, a cég régiós vezető közgazdásza. Szerinte a mostani alacsonyabb megtérülést szigorúbb szabályozói környezetben érik el a bankok, ugyanakkor az eszközök kockázata is alacsonyabb, mint akkor volt.

A régió most különösen kedvező helyzetben van, s erre az elmúlt éves teljesítmény már ráirányíthatta a figyelmet - mutattak rá az Unicredit elemzői. Míg a feltörekvő piacok többségében a befektetők muktak kötvényeiken, addig a régiós országok többségében dollárban számolva pozitív hozamot érhettek el a helyi devizában kötvényt vásárlók. Ez alól csak Törökország és Oroszország volt kivétel az ismert okok miatt.

A bank elemzői szerint a régió szinte összes országában a banki hitelezés bővülését lehetett megfigyelni az elmúlt időszakban. A lakossági hitelezésnél megfigyelhető volt, hogy a helyi devizában történő hitelfelvétel egyre nagyobb súlyt képvisel az idegen devizában felvett hitelekkel szemben. Azon régiós országokban, ahol tavaly csökkent a kihelyezett hitelek állománya, általában ezt valamilyen egyszeri speciális esemény okozta ezt. Magyarországon a devizahitelek forintosítása, Ukrajnában a polgárháborús helyzet, Szlovéniában pedig az egyszeri nagy bankrendszeren belüli leírások okolhatók a visszaesését.

A bank elemzői szerint idén a gazdasági fellendülés folytatódik majd a régió országaiban. Ráadásul a nagy portfólió tisztítások megtörténtek, s a régióban a monetáris politika is támogató maradhat, s ez tovább erősítheti a pozitív folyamatokat. Úgy számolnak, hogy a régióban a hitelezési volumen 2018-ig 20 milliárd euróval, 106 milliárd euróra nőhet.

A csoport a következő években 1,2 milliárd eurót szán digitalizációra. Úgy vélik az internetbank felhasználóik száma 5 millióról 10 millióra nőhet, a mobilbankot használóké pedig egymillióról 7 millió főre.

HOZZÁSZÓLÁSOK