Hazánkban évente átlagosan több mint 40 milliárd forintnyi kár éri az iparágat, emellett a magyar piac az uniós átlagnál valamivel fertőzöttebb terület - derül ki az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának (OHIM) legfrissebb jelentéséből.

Az EU államaiban az óra - és ékszerhamisításból származó közvetlen kár mintegy 1,9 milliárd eurós összeget ér el évente, amely a teljes szektor forgalmának 13,5 százalékát teszi ki. A kárt tovább növelik még az adó- és járulékbefizetések elmaradásából származó veszteségek. Ezekkel együtt a teljes kár összege eléri a 3,5 milliárd eurót éves szinten - áll az OHIM legfrissebb jelentésében.

Emellett az óra - és ékszerhamisítás - az egyéb kapcsolódó szektorokra gyakorolt hatásait is figyelembe véve - átlagosan évi 28 500 fő munkahelyének elvesztéséhez vezetett a 2007-től 2012-ig tartó időszakban.

A jelentésből az is kiderül, hogy a magyarországi óra- és ékszerpiac forgalmának 16,9 százaléka fertőzött hamis termékekkel, ami évi 40,3 milliárd forintnyi kárt jelent.

Magyarországon sajnos sokan viselnek olyan karórákat és ékszereket, amelyekről nem is gondolnák, hogy hamisak - mondta Németh Mónika, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) titkára. A bevételkiesés nemcsak komoly makrogazdasági károkkal, hanem munkahelyi elbocsátásokkal is jár. Más iparágakhoz hasonlóan itt is szükség van a magyar hatóságok aktív közreműködése és egységes uniós fellépésre annak érdekében, hogy a hazai fogyasztók egy értékálló cikk megvásárlásakor minden szempontból eredetit vehessenek.

A térség legfertőzöttebb piaca Görögország, ahol a szektor csaknem negyedét (22,9 százalék) lepik el a hamisított termékek. Ezt követi Olaszország (20,5 százalék), majd a magyar piac (16,9 százalék). Ugyanakkor a hamisított órák és ékszerek az iparági veszteségének kétharmada mindössze négy - az olasz, francia, német és a spanyol - piacon generálódik. A legnagyobb vesztes Olaszország, ahol a kár eléri a 400 millió eurót, ezt követi Franciaország 336 millió euróval, Németország 247 millió euróval, végül Spanyolország 204 millió euróval.

E négy országból került ki a munkanélküliek 58 százaléka is. A teljes iparágban éves szinten csaknem 15 ezer (közvetetten 28 500) ember lett munkanélküli 2007 és 2012 között: a legtöbb ember Olaszországban vesztette el az állását, ahol évente átlagosan több mint háromezren (3 400 fő) lettek munkanélküliek; a második helyen Németország szerepel 2 200 fővel, a harmadik helyen pedig Spanyolország áll 1500 munkanélkülivel.

Uniós szinten a 268 millió eurós áfa-kiesés jelenti a legnagyobb lyukat a hiányzó adóbevételek terén, ezt követi a 135 millió eurós kiesés a társadalombiztosítási járulékösszegből. Végül 45 millió euró adókieséssel számolhatunk a társasági és osztalékadó kapcsán is, mivel a cégek a kisebb nyereségük után kevesebbet fizetnek az államkasszába - derül ki az új jelentésből.