Évszázados csúcson a lengyel autóeladások

Ebben az évszázadban még nem adtak el egyetlen hónapban annyi autót mint most augusztusban.
Barabás T. János, 2015. szeptember 4. péntek, 11:46
Fotó: Reuters

A múlt hónapban Lengyelországban 27,1 ezer új személyautót és könnyű áruszállítót értékesítettek - amire 2000 óta nem volt példa a Samar elemző cég adatai szerint. A Gazeta Wyborcza szerint ez már csak azért is meglepő, mert általában az augusztus az uborkaszezon, az emberek nyaralni mennek. Az, hogy most a tavalyinál 16,2 százalékkal több újautó-eladást jegyeztek be, viszont évszázados augusztusi csúcsot jelent.

A Samar az eredményt elsősorban a szolgálati autók adózásában végrehajtott változtatásnak tulajdonítja - júliustól a vállalatok a szolgálati autók fogyasztása áfájának a felét levonhatják, jövő tavasztól pedig az autók áfájának felét kaphatják vissza. Ez természetesen meghatározó a lengyel piacon, ahol az új személyautók közel 70 százalékát a cégek vásárolják. A trendet erősíti a luxusautók forgalmának megugrása a tavalyihoz képest mintegy 40 százalékkal, miközben az átlagos személyautókból csak 13 százalékkal adtak el többet.

A kép azonban bizonyos szempontból torzít, ugyanis az eladott autóknak legalább a tizedét csak ideiglenesen regisztrálták Lengyelországban, és külföldön kaptak állandó rendszámot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.09.04 12:05

jó hír ...,remélem suzukit ,audit ,mercit vesznek ...,!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html