BUX
39031

Ez a patinás cég is kínai kézbe kerülhet

Mintegy 7,1 milliárd eurós üzlet részeként felvásárolná a kínai állam tulajdonában lévő China National Chemical Corp (ChemChina) a világ ötödik legnagyobb gumiabroncsgyártóját, az olasz Pirellit.

Inforádió, 2015. március 24. kedd, 07:48

A "hosszú távú iparági partnerségi" megállapodást vasárnap kötötte a kínai vállalat egy leányvállalatán keresztül a Forma-1 kizárólagos beszállítójának számító Pirelli részvényeseivel, épp időben ahhoz, hogy kihasználja a gyenge euró adta árelőnyt, mielőtt az európai gazdaság elkezdene kilábalni a stagnálásból.

A megállapodás eredményeképpen a pekingi központú ChemChina hozzáfér a prémium gumiabroncsok előállításához szükséges technológiához, így magasabb haszonkulccsal tudja majd termékeit értékesíteni. A 143 éve alapított Pirelli számára is előnyös az ügylet, mivel így még jobban megnyílik előtte a hatalmas kínai piac és versenyelőnybe kerül a rivális Michelin és Continental gumiabroncs gyártókkal, amelyek szintén Ázsia felé "tekintgetnek". A megállapodás részeként Olaszországban marad a vállalat székhelye és fejlesztési központja és Marco Tronchetti Provera, a Pirelli jelenlegi tulajdonosa lesz a vezérigazgató. A ChemChina leányvállalat először 26,2 százalékos részesedést szerez a Pirelliben, majd ezután teszi meg teljes felvásárlási ajánlatát. A 7,1 milliárd eurós ajánlat részvényenként 15 eurós árfolyammal számol, amelyben nincs benne az olasz cég 2014 végén fennálló mintegy 1 milliárd eurós adóssága. A megállapodás részletei már pénteken kiszivárogtak, így a Pirelli részvényei a milánói tőzsdén 25 éves csúcson, 15,23 eurón zártak. Elemzők szerint ez azt jelenti, hogy a kereskedők magasabb ajánlati árra vagy konkurens ajánlatra számítanak. A Pirelli megvétele lenne az ötödik legnagyobb külföldi bevásárlása a kínai állami vállalatoknak a Thomson Reuters adatai szerint. A legutóbbi hasonló méretű ügylet egy perui rézbánya megvásárlása volt a svájci Glencore-tól. Olaszország a pénzügyi szektort nem számítva Kína második legkedveltebb felvásárlási célországának számít Európában, 2014 óra tíz megállapodásra került sor a Thomson Reuters szerint.